Nagyvilág

2018.07.25. 15:59

Hatalmas erdőtűz pusztít Görögországban: rengeteg a halálos áldozat

Kedd délutánra már legkevesebb 74-re emelkedett a hétfő óta tartó görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A sérültek száma 187, közülük 23 gyermek – adta hírül a görög tűzoltóság.

Kedd délutánra már legkevesebb 74-re emelkedett a hétfő óta tartó görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A sérültek száma 187, közülük 23 gyermek – adta hírül a görög tűzoltóság.

Több mint egy évtizede nem pusztított a mostanihoz hasonló tűzvész Görögországban: a hivatalos tájékoztatás szerint kedd estig legalább hetvennégyen vesztették életüket a természeti katasztrófában - írja a Magyar Idők.

Kedden az Attika félsziget Athéntól keletre fekvő, egy turisták körében népszerű falujában huszonhat holttestre bukkantak. A hatóságok szerint a többtucatnyi ember a tenger felé menekülhetett a lángok elől. Hétszázan náluk szerencsésebbek voltak: őket a parti őrség és a görög halászok együttesen menekítették ki csónakokon a strandokról. A kis halászfaluból elmenekült emberek Pompeji megsemmisüléséhez hasonlították a történteket.

– Szerencsére időben elértük a tengert, a lángok szinte üldöztek minket – idézték görögországi források az egyik túlélőt. A görög mentőszolgálat egyik munkatársa a BBC-nek szintén arra hívta fel a figyelmet: a tűzvész lángszóró módjára, hatalmas sebességgel terjed.

A hivatalos adatok szerint több mint száznyolcvan felnőttet és huszonhárom gyermeket szállítottak kórházba égési sérülésekkel, tizenegy felnőtt állapota súlyos. Egy utazási iroda tájékoztatása szerint a halottak közül ketten, egy nő és fia lengyelek.

További áldozatok lehetnek

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden.

A közleményben azt írták: a tárca megrendüléssel értesült a Görögországban, Athén környékén tomboló erdőtüzekről. A KKM őszinte együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Egyelőre nem világos, mi okozta a katasztrófát, de az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős széllel párosult.

ÉKN, Magyar Idők, MTI


Információk és felhívás!

Az alábbi linkre kattintva bárki tudja ellenőrizni, hogy van-e a területen lévő ismerőse.

Kérjük olvasóinkat, akik Görögországban voltak, vagy vannak ott ismerőseik, írják meg tapasztalataikat és küldjék el szerkesztőségünknek a [email protected], [email protected], vagy [email protected] e-mail-címekre!


[related-post post_id="3931830"]

[related-post post_id="3930462"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!