Nagyvilág

2013.06.06. 08:21

Bűnösnek vallotta magát a 16 afgán civil megölésével vádolt amerikai katona

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2013. június 5., szerda (MTI) - A halálbüntetés elkerülésének érdekében bűnösnek vallotta magát szerdán a hadbíróságon az az amerikai katona, akit azzal vádolnak, hogy tavaly 16 afgán civilt gyilkolt meg.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2013. június 5., szerda (MTI) - A halálbüntetés elkerülésének érdekében bűnösnek vallotta magát szerdán a hadbíróságon az az amerikai katona, akit azzal vádolnak, hogy tavaly 16 afgán civilt gyilkolt meg.

Robert Bales törzsőrmestert egyebek mellett előre kitervelt gyilkossággal vádolják. Áldozatainak többsége nő és gyerek volt, a holttestek egy részét elégette. Az áldozatok hozzátartozói felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy az egyik legsúlyosabb atrocitás elkövetője elkerülheti a halálbüntetést.

A bíró kihallgatja a vádlottat a Lewis-McChord Egyesített Bázison, a Washington állambeli Seattle közelében, mielőtt eldönti, hogy elfogadja-e a vádalkut. A 39 éves Bales nevében fellépő Emma Scanlan ügyvéd egyetlen vádpontban vallotta ártatlannak ügyfelét: abban, hogy a nyomozás félrevezetése érdekében törte össze a laptopját.

A vádlott egy másik ügyvédje azt állította, hogy Bales a gyilkosságok idején "esztelen" és "megtört" volt, de jogi értelemben nem számított elmebetegnek.

A katonai ügyészség szerint Bales 2012. március 11-én pirkadat előtt egy 9 milliméteres pisztollyal, egy M-4-es gépkarabéllyal és egy gránátvetővel felszerelkezve két falu lakóit támadta meg Kandahár tartományban. Az általa elkövetett mészárlás olyan felháborodást váltott ki Afganisztán-szerte, hogy az Egyesült Államoknak fel kellett függesztenie a katonai műveleteket Afganisztánban. A hadsereg nyomozói csak három hét elteltével jutottak el a gyilkosságok helyszínére.

Bales tettének elkövetésekor már a negyedik harci kiküldetését töltötte Afganisztánban. A törzsőrmester ügyvédjei szerint poszttraumás stresszben szenvedett, és korábban agysérülést szenvedett. A gyilkosságok éjszakáján ivott és Valium nyugtatót szippantott fel.

Az amerikai katonai igazságszolgáltatási rendszerben egyébként 1961-ben hajtottak végre utoljára halálos ítéletet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!