Nagyvilág

2013.03.08. 17:51

Tibeti vezető szerint a dalai láma köreiből ösztönzik az önégetőket

Peking, 2013. március 8., péntek (MTI) - Pénzzel ösztönzik a dalai láma körei a tibeti önégetőket "embertelen" tettük elkövetésére - jelentette ki Padma Csoling, a tibeti autonóm terület törvényhozásának elnöke újságírók előtt pénteken Pekingben.

Peking, 2013. március 8., péntek (MTI) - Pénzzel ösztönzik a dalai láma körei a tibeti önégetőket "embertelen" tettük elkövetésére - jelentette ki Padma Csoling, a tibeti autonóm terület törvényhozásának elnöke újságírók előtt pénteken Pekingben.

Az Országos Népi Gyűlés (parlament) jelenleg folyó ülésszakának szünetében Padma azt is mondta, bizonyítékaik vannak, hogy a dalai láma maga is a "felbujtók" körébe tartozik. Az önégetés alapvetően az erkölcsbe ütköző, embertelen cselekedet - jegyezte meg a tibeti vezető. Hozzátette: ahelyett, hogy elleneznék ezt, kártérítés felajánlásával ösztönzik az öngyilkosságokat, ami "még embertelenebb".

A Tibeti Autonóm Terület új kormányzója, az 55 éves Loszang Gyalcen arról biztosította hallgatóságát, hogy a jövőben is a stabilitás fenntartását, az elszakadásra törekvő erők és a szabotázsakciók elleni fellépést tekinti elsődleges feladatának.

Emigráns tibeti források szerint Kína tibetiek lakta területein az elmúlt négy évben több mint százan gyújtották fel magukat, és legalább kétharmaduk belehalt sérüléseibe. Azt hangoztatják, hogy e tettek a vallásuk gyakorlásában korlátozott tibetiek tiltakozásának kifejeződései.

Kínai és helyi tibeti vezetők viszont úgy vélik, a Tibet függetlenségét hirdető erők áldozzák fel ily módon a többségében fiatal tibetieket ügyük napirenden tartása érdekében.

Más jelentések szerint az amerikai külügyminiszter John Kerry ezen a héten egy "bátor nőknek" szóló díjban részesítette Cering Vejszö tibeti írót, aktivistát, aki állítólag nem hagyhatja el Kínát, és két napja pekingi házi őrizetben van.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2001-ban alapította a díjat, és eredeti célja szerint azoknak ítélik oda, akiknek a tevékenysége révén lényegesen jobbá lesz a nők helyzete a világ országaiban. A díjra - amelyet hagyományosan a nemzetközi nőnapon adnak át - az amerikai nagykövetségek tehetnek javaslatot.

"Vejszö gyakran közölt olyan cikkeket, amelyekben elferdítette a tényeket Tibetről, becsmérelte Kína nemzetiségi politikáját, szeparatista érzelmeket keltett, és rombolta Kína etnikai egységét" - hangoztatta a kínai külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva. Azzal, hogy az Egyesült Államok egy ilyen embert jutalmaz, nyilvánosan kiáll a szeparatista szavai mellett, amivel pedig világosan megszegi többszöri kijelentését, hogy Tibetet Kína részének tekinti - fogalmazott Hua Csun-jing.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!