Nagyvilág

2013.03.01. 08:32

Emlékhelyet alakítanak ki Csúrogon az 1942-es délvidéki razzia szerb áldozatainak, illetve az 1944-ben legyilkolt magyaroknak

Csúrog/Budapest, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - Emlékhelyet alakítanak ki a vajdasági Csúrogon (Curug) az 1942-es délvidéki razzia szerb áldozatai számára a magyar állam költségén - közölte Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet, aki csütörtökön felkereste a községet, és aláírta az erről szóló megállapodást.

Csúrog/Budapest, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - Emlékhelyet alakítanak ki a vajdasági Csúrogon (Curug) az 1942-es délvidéki razzia szerb áldozatai számára a magyar állam költségén - közölte Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet, aki csütörtökön felkereste a községet, és aláírta az erről szóló megállapodást.Egy egykor raktárként használt épületet, a Topalov raktárt újítják fel és alakítják át emlékhellyé.

Az 1944-ben legyilkolt magyar áldozatok emlékére a szerb fél hoz létre emlékhelyet Csúrog határában.

A tervek szerint tavasszal több közös magyar-szerb megbékélési eseményt is rendeznek, amelyek csúcspontja a faluban lesz, ahol a magyar és a szerb elnök kölcsönösen fejet hajt az áldozatok emléke előtt - mondta el a nagykövet telefonon az MTI-nek.

A csütörtöki látogatáson és az emlékeztető aláírásán szerb részről a köztársasági elnök tanácsadója vett részt, aki a szervezési feladatokat ellátja. Jelen volt Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke és a Racija 42 (Razzia 1942) elnevezésű emléktársaság képviselői is.

Szerb kutatások szerint Csúrogon közel 900 embert, köztük nőket és gyerekeket öltek meg 1942 januárjában a megszálló magyar erők. Az 1944-es megtorlás Tito partizánjainak részéről mintegy 3 ezer magyar életét követelte a faluban és környékén.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!