Nagyvilág

2013.02.28. 19:08

Lóhúsbotrány - Franciaországban karitatív szervezetek szétoszthatják a visszavont termékeket

Párizs, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - A lóhúsbotrány miatt a forgalomból Franciaországban kivont ételkészítményeket karitatív szervezetek kioszthatják a rászorulóknak - közölte csütörtökön Benoit Hamon francia fogyasztóvédelmi miniszter.

Párizs, 2013. február 28., csütörtök (MTI) - A lóhúsbotrány miatt a forgalomból Franciaországban kivont ételkészítményeket karitatív szervezetek kioszthatják a rászorulóknak - közölte csütörtökön Benoit Hamon francia fogyasztóvédelmi miniszter.

A tárcavezető az RMC rádióban elmondta, hogy létezik egy olyan rendelkezés, amely alapján a hibás címkézés miatt kivont termékek adományként használhatók. "Ezt követően az egyesülteknek kell dönteniük arról, hogy elfogadják-e az adományt" - tette hozzá.

Franciaországban jelenleg két, egy igazságügyi és egy egészségügyi eljárás folyik a délnyugat-franciaországi Castelnaudaryban működő Spanghero cég ellen, amely miatt a feltételezhető gazdasági csalás körüli botrány kirobbant Európában. A feldolgozó cég Romániából importált lóhúst, és azt marhahúsként adta tovább olyan vállalatoknak, amelyek készételeket és mélyhűtött termékeket forgalmazó márkáknak, egyebek mellett a Findusnak, a Fleury Michonnak, a Carrefournak, a Picard-nak és az Ikeának állított elő marhahúsos ételkészítményeket. A botrány miatt tucatnyi európai országban vontak ki a forgalomból ételeket, köztük Magyarországon is.

A fogyasztóvédelmi miniszter elismerte, hogy egy ilyen adomány viszonylag sokba kerülhet a karitatív szervezeteknek, a mélyhűtött termékek ugyanis csak hűtőkocsiban szállíthatók. "Megértjük, ha az egyesületeket visszautasítják (az ajánlatot) - tette hozzá.

Philippe Pauze, a fagyasztott termékeket forgalmazó Picard elnök-vezérigazgatója egyébként csütörtökön azt mondta, hogy további csalások leleplezése várható. A miniszter is jelezte, hogy miután az ellenőrzéseket a teljes élelmiszeriparra kiterjesztették, nem kizárt, hogy újabb, elvileg marhahúsos termékekről derül ki, hogy előállításukhoz lóhúst használtak.

Hamon megerősítette, hogy az élelmiszeripari gazdasági csalások elkövetői elleni szankciók szigorítására törvénytervezetet készít elő a tárca, amelyet áprilisban terjeszt a parlament elé. Eszerint a jelenlegi pénzbüntetések összegének tízszeresre emelése várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!