Nagyvilág

2013.02.23. 14:29

Lemond a pápa - A sajtó ellen emelte fel szavát a Vatikán

Vatikánváros, 2013, február 23., szombat (MTI) - A Vatikán szombaton közleményben ítélte el a pápa lemondását kísérő sajtótalálgatásokat, miközben XVI. Benedek az utolsó magánaudiencián Giorgio Napolitano olasz államfőt fogadta.

Vatikánváros, 2013, február 23., szombat (MTI) - A Vatikán szombaton közleményben ítélte el a pápa lemondását kísérő sajtótalálgatásokat, miközben XVI. Benedek az utolsó magánaudiencián Giorgio Napolitano olasz államfőt fogadta.A sajtó "gyakran nem ellenőrzött, vagy nem ellenőrizhető, vagy egyenesen hamis hírekkel" súlyos kárt okoz intézményeknek és személyeknek, "így akarva befolyásolni a konklávéra készülő bíborosokat" - fogalmazott a szentszéki államtitkárság által kiadott közlemény.

Ezzel egy időben Federico Lombardi vatikáni szóvivő a Vatikáni Rádió egyik szombati műsorában "rágalmazásnak, félretájékoztatásnak, zavarkeltésnek" nevezte a XVI. Benedek lemondását kísérő sajtóhíreket.

A szentszéki szóvivő nem említette, melyik médiára gondol, de az olasz és nemzetközi sajtóban az utóbbi napokban több cikk is megjelent arról, hogy a pápa távozását az úgynevezett Vatileaks-dosszié idézte elő.

A bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásának hátterét vizsgáló dosszié elkészítését tavaly XVI. Benedek egy háromfős bíborosi testületre bízta. A spanyol Julián Herranz, a szlovák Josef Tomko és az olasz Salvatore De Giorgi készítette jelentést a pápa titkosította.

A La Repubblica olasz napilap csütörtök-pénteken arról írt, hogy a pápát a dosszié botrányos tartalma kényszerítette lemondásra. A baloldali napilap egyenesen azt állította, hogy a jelentés szerint a Vatikánt egy "meleg lobbi" uralja. A La Repubblica főszerkesztője pénteken elismerte, hogy a dosszié tartalmát nem ismerve írtak arról "vatikáni források alapján".

Más sajtóértesülések szerint XVI. Benedek a jelentést még távozása előtt nyilvánosságra hozhatja.

"A dossziét a konklávén részt vevő bíborosok fogják megismerni" - nyilatkozta a szombati La Repubblicának Gianfranco Svidercoschi, a L Osservatore Romano szentszéki napilap volt főszerkesztő-helyettese. Svidercoschi szerint a Vatileaks felelősének kikiáltott pápai tolvaj-komornyik, Paolo Gabriele "csak a jéghegy csúcsa volt". Hozzátette: "Wojtyla idején a római kúria olyan volt, mint egy család, ma pedig viperafészek".

Az olasz sajtó a vatikáni hatalmi harcok jeleként értékelte azt is, hogy XVI. Benedek a pápasága utolsó napjaiban számos kinevezést írt alá, többek között Ettore Balestrerót, a vatikáni államközi kapcsolatok altitkárát bogotái nunciusnak nevezte ki. "Ezzel védett helyre helyezte át az államtitkárság eddigi kulcsemberét"- írták a lapok.

XVI. Benedek és Giorgio Napolitano találkozóján a pápa - a választások előnapján - azt üzente, hogy imádkozik Olaszországért.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!