Nagyvilág

2013.02.18. 17:15

Lavrov csak hat nap elteltével hívta vissza Kerryt

Washington, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek hat napjába telt, amíg vasárnap telefonon visszahívta újdonsült amerikai kollégáját - közölte internetes kiadásában a The Washington Post.

Washington, 2013. február 18., hétfő (MTI) - Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek hat napjába telt, amíg vasárnap telefonon visszahívta újdonsült amerikai kollégáját - közölte internetes kiadásában a The Washington Post.Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint Kerry és Lavrov vasárnap csaknem 30 percig tárgyalt a szíriai polgárháborúról és a legutóbbi észak-koreai nukleáris kísérletről. A felek megállapodtak, hogy a következő hetekben alkalmat keresnek az első személyes találkozójukra.

Kerry február 11-én telefonált Lavrovnak, néhány órával azután, hogy Észak-Korea föld alatti nukleáris kísérletet hajtott végre, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok és Oroszország által is jóváhagyott határozatait. Az orosz külügyminiszter azonban, aki akkor éppen afrikai hivatalos úton tartózkodott, február 17-ig nem hívta vissza amerikai kollégáját.

Nuland csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette, hogy Kerry a szokatlan orosz hallgatás ellenére is "nyugodt". "Ahogy azt egész héten át mondtuk, egyértelművé tettük, hogy tárgyalni szeretnénk, ha ők is ezt szeretnék. Ha túlságosan elfoglaltak vagy egyébiránt elkötelezettek, az ajánlat áll" - jelentette ki pénteken Victoria Nuland.

Kerry első munkahetén a két külügyminiszter egy ízben beszélt egymással, Lavrovnak az új partneréhez intézett udvariassági hívása alkalmából. A két nagyhatalom diplomáciájának irányítója ekkor megállapodott arról, hogy hogy nyitva tartja a kommunikáció csatornáit.

A The Washington Post emlékeztetett rá, hogy Lavrov pártállástól függetlenül barátságtalan és kötekedő volt az amerikai külügyminiszterekkel. Viszonya a republikánus Condoleezza Rice-szal a felszínen szívélyesnek tűnt ugyan, ám a hölgy vonásai megkeményedtek, amikor Lavrov kioktatta őt a közös nyilvános szerepléseiken. Hillary Clinton tréfával ütötte el az orosz miniszter leereszkedő hangnemét, de utolsó találkozásuk alkalmából bírálta Oroszországot a szomszédjai "újraszovjetesítésére" irányuló törekvései miatt.

Az Egyesült Államok több mint egy éven át csekély eredménnyel igyekezett elérni Oroszország támogatását a Szíria elleni közös fellépés ügyében. Moszkva továbbra is Bassár el-Aszad szíriai elnök legbefolyásosabb szövetségese és fegyverszállítója. Oroszország az ENSZ BT-ben elutasította a Szíria elleni szankciók vagy elítélő nyilatkozatok támogatását, és a jelek szerint nem kíván szerepet vállalni abban sem, hogy Aszadot rávegye a megdöntésére törekvő lázadókkal való megegyezésre.

"(A felek) tárgyaltak annak fontosságáról, hogy az Egyesült Államok és Oroszország (Szíriában) felhasználja befolyását egy életképes politikai átmenet folyamatának támogatása érdekében" - jelentette ki a két külügyminiszter vasárnapi megbeszélését követően Victoria Nuland.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!