Nagyvilág

2013.02.13. 14:02

Brit sajtóbotrány - Őrizetbe vettek hat újságírót

London, 2013. február 13., szerda (MTI) - Őrizetbe vettek szerdán hat újságírót Nagy-Britanniában a telefonlehallgatási botránnyal kapcsolatban.

London, 2013. február 13., szerda (MTI) - Őrizetbe vettek szerdán hat újságírót Nagy-Britanniában a telefonlehallgatási botránnyal kapcsolatban.

A Scotland Yard bejelentése szerint az újságírók a botrány kirobbanása után, 2011-ben megszüntetett egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World munkatársai voltak.

A rendőrségi közlemény megfogalmazása szerint az őrizetbe vételeket megelőző vizsgálat során újabb adatok merültek fel, amelyek alátámasztják "a telefonüzenetek lehallgatására szőtt szervezkedés" gyanúját. Az ilyen újságírói információszerzési módszert egy 1997-ben kelt jogszabály bűncselekménynek minősítette.

A szerdán őrizetbe vett újságírók közül kettő a News of the World testvérlapja, a The Sun jelenlegi munkatársa.

A News of the World a The Sunhoz hasonlóan Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás nagy-britanniai újságportfoliójának része volt. A lap megszüntetése után nem sokkal a cég elindította az addig csak hétköznaponként és szombaton kiadott The Sun vasárnapi változatát.

A rendőrségi vizsgálat előzményeként tavalyelőtt kiderült, hogy a News of the World munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív információk reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutális kegyetlenséggel meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az azóta elindított, egyszerre több szálon futó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a telefonüzenet-lehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és élsportolók.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányává fajult ügyben eddig 32 személyt vettek őrizetbe, 15 ellen már vádat emeltek.

David Cameron miniszterelnök utasítására magas szintű vizsgálat kezdődött annak meghatározására, hogy szükség van-e külön törvényi sajtószabályozásra Nagy-Britanniában.

Az angol-walesi fellebbviteli bírói fórum egyik főbírája, Lord Brian Leveson vezette vizsgálóbizottság tavaly novemberben tette közzé nyolc havi munkával összeállított javaslatcsomagját. Ennek ajánlásai szerint törvényi háttérrel megerősített, de a politikától és a sajtószakmától egyaránt független új önszabályozási rendszert kell meghonosítani a brit sajtóban a telefonos üzenetrögzítők feltöréséhez és lehallgatásához hasonló súlyos etikai kihágások megismétlődésének elkerülése végett.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!