Nagyvilág

2012.12.14. 08:32

Lapértesülés szerint a horvát rendőrség megfigyelte a főügyészt és nyolc újságírót

Zágráb - Titkos megfigyelés alatt tartotta a horvát rendőrség az ország főügyészét és nyolc horvát újságírót a tavalyi parlamenti választások előtt - közölte a Novi List napilap csütörtökön, azt állítva, hogy az akciót az akkori rendőrfőkapitány rendelte el a Fimi-Media ügy vizsgálati adatainak kiszivárogtatása után.

Zágráb - Titkos megfigyelés alatt tartotta a horvát rendőrség az ország főügyészét és nyolc horvát újságírót a tavalyi parlamenti választások előtt - közölte a Novi List napilap csütörtökön, azt állítva, hogy az akciót az akkori rendőrfőkapitány rendelte el a Fimi-Media ügy vizsgálati adatainak kiszivárogtatása után.Az azóta már bíróságon lévő Fimi-Media perben Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt és vádlott-társait azzal vádolják, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) "fekete kasszájában" kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Az akkori rendőrfőkapitány sms-ben ugyan, de visszautasította az őt ért vádakat. A rendőrség szintén cáfolta, hogy hatáskörét túllépve parancsot adott volna az államügyész vagy munkatársai megfigyelésére, az újságírókat azonban nem említi a közlemény - jelentette a horvát rádió és televízió (HRT).

A horvát portálokat és elektronikus médiát csütörtökön elárasztó állítólagos titkos megfigyelést kommentálva Ivo Josipovic köztársasági elnök kijelentette, hogy meg kell állapítani, törvényes és igazolt volt-e a megfigyelés, vagy történt visszaélés. A belügyminiszter belső vizsgálatot rendelt el.

A horvát újságírók szövetsége (HND) az ügy alapos kivizsgálását és az esetleges törvénysértés elkövetőinek a megbüntetését követelte.

Szociáldemokrata-liberális kormánykoalíciós parlamenti képviselők szerint - amennyiben az állítólagos megfigyelésre vonatkozó sajtóértesülések igazak -, a rendőrfőkapitány csak Tomislav Karamarko akkori belügyminiszter utasítására cselekedhetett.

Karamarko - akit közben a parlamenti választásokon ellenzékbe szorult jobboldali HDZ elnökévé választott - cáfolta, hogy a rendőrség törvénytelen titkos megfigyelést végzett volna. Ugyanakkor megerősítette, hogy az államügyészség kérésére a rendőrség vizsgálta az adatok kiszivárogtatását, de hangsúlyozta, hogy mindez törvényes eszközökkel és módon történt.

Az államügyészség sem közleményben, sem más módon nem reagált az állítólagos megfigyelési eset hírére - jelentette a horvát tömegtájékoztatás.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!