Nagyvilág

2012.11.27. 08:50

Gázai tűzszünet - Az ENSZ-főtitkár a békefolyamat felújítását szorgalmazza

Bécs, 2012. november 26., hétfő (MTI) - A közel-keleti békefolyamat felújítását szorgalmazta az ENSZ főtitkára egy hétfői lapinterjúban.

Bécs, 2012. november 26., hétfő (MTI) - A közel-keleti békefolyamat felújítását szorgalmazta az ENSZ főtitkára egy hétfői lapinterjúban.

A legutóbbi fegyveres konfliktus után nőnie kell a politikai megoldás esélyeinek Izrael és a palesztinok között - vélekedett Ban Ki Mun a Der Standard című osztrák lapnak nyilatkozva. A múlt heti konfliktus fontos tanulsága, hogy a status quo nem maradhat fenn - jelentette ki. "Ismét mozgásba kell hoznunk a békefolyamatot" - mondta.

Ban Ki Mun arra figyelmeztetett, hogy a múlt héten megkötött tűzszüneti megállapodás nagyon törékeny lehet, ha nincs mögötte kellő politikai akarat mindkét fél részéről.

A fegyverszünet nem a végleges cél - hangsúlyozta.

A főtitkár szerint a közel-keleti kvartettnek biztosítania kellene, hogy érjen véget az illegális fegyverszállítás, amellyel a Hamászhoz eljutnak a fegyverek, valamint szabad ki- és bejutást kell biztosítani a Gázai övezetbe.

Egy palesztin állam létrejötte "régen időszerű", de tárgyalásos folyamat eredményeként kell megtörténnie - mondta azzal kapcsolatban, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön ismét be akarja nyújtani az ENSZ Közgyűlésében a kérelmet a palesztinok ENSZ-képviseletének magasabb szintre emelésére. Az új jogállás a palesztin államiság burkolt elismerése lenne.

A múlt szerdán nyolc napon át tartó összecsapásokat követően tűzszünet lépett életbe Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin mozgalom között.

- MTI, Pálfy M. Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!