Nagyvilág

2012.08.09. 19:18

Londoni befektetői felmérés: nem ültek el végleg az euróövezeti aggályok

London, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - A japán intézményi kötvénybefektetők túlnyomó többsége attól tart, hogy a kockázati környezet jelenlegi javulása ellenére ismét eluralják a piacokat az euróövezeti válsággal kapcsolatos félelmek - derül ki az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport legújabb felméréséből.

London, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - A japán intézményi kötvénybefektetők túlnyomó többsége attól tart, hogy a kockázati környezet jelenlegi javulása ellenére ismét eluralják a piacokat az euróövezeti válsággal kapcsolatos félelmek - derül ki az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport legújabb felméréséből.

Más londoni elemzői vélemények szerint a közép-európai kötvénypiacokon is óvatosabbá válhat a hangulat az elmúlt hetek erőteljes fellendülése után.

A Barclays befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát.

A csütörtökön Londonban ismertetett legfrissebb vizsgálat során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy tartanak-e az euróövezeti szuverén adósságválsággal kapcsolatos piaci félelmek rövid időn belüli újjáéledésétől.

A megkérdezettek 12,5 százaléka válaszolta azt, hogy "igen, nagyon is", további 75 százalékuk pedig az "igen, valamelyest" válaszlehetőséget jelölte be, vagyis a felmérésbe bevont japán kötvényalapok vezetőinek 87,5 százaléka számít arra, hogy az euróválság miatt hamarosan ismét elromolhat a piaci hangulat.

A Barclays londoni elemzői által a felmérés eredményéhez fűzött értékelés szerint ez az arány azt jelzi, hogy a japán intézményi befektetők körében "szilárdan tartja magát az óvatosság" Európával kapcsolatban.

A Barclays vizsgálatának eredménye ugyanakkor jelentős hangulati különbséget is mutat a japán és az európai kötvénybefektetői kör között.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő európai intézményi kötvénybefektetők bevonásával e héten elvégzett harmadik negyedévi felmérése azt mutatta ki, hogy e befektetési alapkezelői kör tagjainak alig az 5 százaléka tart az euróövezet jelentős mértékű felbomlásától. A válaszadók 9 százaléka ugyan számít arra, hogy több eurótagállam is törlesztésképtelenné válik, ám az így vélekedők sem várják, hogy ez a valutaunió széteséséhez vezet.

Az Fitch körkérdésére válaszoló európai intézményi kötvénybefektetők 21 százaléka jósolta azt, hogy Görögország és esetleg egy vagy két további tagállam távozik az euróövezetből. Ugyanakkor 33 százalékuk azt valószínűsítette, hogy az euróövezet elindul a költségvetési unió felé, további 31 százalék pedig azt, hogy a valutaunió valamilyen más módon, de "átevickél" a jelenlegi válságon, vagyis a cég harmadik negyedéves felmérésébe bevont európai kötvényalapoknak csaknem a kétharmada nem tart az euróövezet teljes szétesésétől.

A Fitch Ratings londoni elemzőinek értékelése szerint ez azt jelzi, hogy az európai befektetők az elmúlt időszak piaci kilengései ellenére hosszú távra tekintenek előre, és bíznak az európai integrációban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics az európai felzárkózó gazdaságok távlati kötvénypiaci kilátásairól befektetőknek összeállított, csütörtökön ismertetett helyzetértékelésében ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa kötvénypiacain tapasztalható lendületes erősödés hosszabb távon kitart.

A ház felzárkózó piaci elemzői kiemelték, hogy a tízéves magyar forintkötvény hozama június eleje óta 160 bázispontot zuhant, a cseh szuverén kötvényhozamok rekordmélységbe, a lengyel állampapírok hozamai 2006 óta nem mért szintre süllyedtek.

A Capital Economics szakértői különösen figyelemreméltónak nevezték csütörtöki elemzésükben, hogy mindez olyan időszakban ment végbe, amikor az euróövezeti periféria egyes országaiban az állampapírhozamok csúcsszintekre emelkedtek.

A cég szerint Magyarország esetében a piac az IMF/EU-egyeztetések megkezdődéséből merített erőt. A Capital Economics elemzői szerint ugyanakkor kétséges, hogy milyen könnyen lesz elérhető a megállapodás az új finanszírozási programról. "A (magyar) kormány tett ugyan engedményeket a tárgyalások elkezdése végett, mi azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy a hatóságok esetleg csak akkor fogadják el az IMF feltételeit, ha erre piaci feszültségek kényszerítik rá őket" - fogalmaztak csütörtöki elemzésükben a cég londoni szakértői.

A ház mindezek alapján úgy tartja, hogy bár Csehországban és Lengyelországban még kitarthat a kötvénypiaci erősödés, a magyar kötvénypiac azonban sebezhetőbb a globális kockázatvállalási hajlandóság esetleges gyengülésétől.

A Capital Economics elemzői szerint a kockázatvállalási készség romlásának legvalószínűbb oka az euróövezeti piaci feszültségek újbóli kiéleződése lesz.

A cég ezzel kapcsolatban megerősítette azt a várakozását, hogy a valutaunió a következő két évben valamilyen formában felbomlik, és ez nagy valószínűséggel a kötvénypiaci hozamok megugrását eredményezi. A Capital Economics elemzése szerint egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén a tízéves magyar állampapír hozama átlépheti a 10 százalékot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!