Nagyvilág

2012.08.29. 17:14

A Tejútrendszer két ikertestvérét fedezték fel

London/Canberra, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Első ízben sikerült a Tejútrendszerre tökéletesen hasonlító két galaxist felfedezniük a csillagászoknak.

London/Canberra, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Első ízben sikerült a Tejútrendszerre tökéletesen hasonlító két galaxist felfedezniük a csillagászoknak.

Aaron Robotham, a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) és a skóciai Szent András Egyetem asztronómusa kollégáival a GAMA (Galaxy and Mass Assambley) projektben "katalogizált" 340 ezer galaxis adatait elemezték a Tejútrendszer "hasonmásait" keresve - olvasható a Space.com (http://www.space.com/17251-milky-way-twin-galaxies.html) űrkutatási hírportálon.

"A Tejútrendszerhez hasonlatos spirálgalaxisok igen elterjedtek a világegyetemben, ám eddig nem találtunk olyat, amelyek a Kis és a Nagy Magellán-felhőhöz hasonló +kísérő+ törpegalaxisokkal rendelkeztek volna" - magyarázta Aaron Robotham.

A kutatások során mindössze tizennégy olyan galaxisrendszert találtak, amelyek a Tejútrendszerhez hasonlóan társakkal rendelkeztek. Közöttük összesen kettő olyan akadt, amelynek a Kis és a Nagy Magellán-felhőre emlékeztető "társa" van.

"Az otthonunkul szolgáló galaxis teljesen átlagos, ám a közeli Magellán-felhőkhöz hasonlatos kísérők igen ritkák és vélhetően rövid életűek" - mutatott rá Aaron Robotham, hozzátéve, hogy "ki kell élvezni a látványukat, hiszen már csupán néhány milliárd évig maradnak közelünkben".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!