Nagyvilág

2012.06.28. 19:03

Szükség van a magyarországi reformokra az osztrák néppárti frakcióvezető szerint

Budapest, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Szükségesnek nevezte a magyarországi reformokat a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az MTI-nek adott csütörtöki interjújában. Karlheinz Kopf elmondta azt is, hogy a Fidesz-frakció vezetőjével, Rogán Antallal folytatott tárgyalásain megállapodtak a két párt frakcióinak szorosabb együttműködéséről, ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Néppárt családjához tartozó testvérpártokról van szó.

Budapest, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Szükségesnek nevezte a magyarországi reformokat a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az MTI-nek adott csütörtöki interjújában. Karlheinz Kopf elmondta azt is, hogy a Fidesz-frakció vezetőjével, Rogán Antallal folytatott tárgyalásain megállapodtak a két párt frakcióinak szorosabb együttműködéséről, ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Néppárt családjához tartozó testvérpártokról van szó.

A kisebbik osztrák kormánypárt frakcióvezetője utalt a magas államadósságra és ezzel összefüggésben a szerkezeti reformok szükségességére, ezek - mint hangoztatta - fájdalmasak lehetnek. Kitért arra is, hogy egyes intézkedések a Magyarországon beruházó osztrák cégeket is sújtják. Ebből kiindulva a "nyílt és őszinte, partneri és baráti" párbeszédet különösen fontosnak nevezte.

Az osztrák politikus a két ország politikai kapcsolatait rendkívül jónak minősítette. Különösen jónak és barátinak nevezte a korábbi - néppárti - osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel és Orbán Viktor miniszterelnök személyes viszonyát. Emlékeztetett arra: amikor Ausztria 2000-ben nagyon nehéz helyzetben volt, miután Európa "teljes mértékben jogszerűtlenül" az országgal szemben szankciókat léptetett életbe, Orbán Viktor volt az első és hosszú időn keresztül az egyedüli miniszterelnök, aki Ausztria oldalára állt. "Ezt nem felejtettük el" - jelentette ki az osztrák néppárti frakcióvezető.

A Brüsszelben csütörtökön kezdődött uniós válságcsúccsal kapcsolatban az osztrák politikus hangsúlyozta, hogy országa mind az euró, mind az EU tekintetében a stabilitás mielőbbi megszilárdítása mellett van. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy a múltban az uniós működési keretfeltételek kialakításában, a bővítési politikában és az euró bevezetésekor súlyos hibák történtek. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU, a gazdasági és a valutaunió jó működéséhez a legfontosabb előfeltétel a gazdaságok egymáshoz közelítése lett volna.

Ha az adottságok olyan eltérőek, mind például Németország és Görögország esetében, a közös valuta tulajdonképpen nem működhet - jelentette ki az osztrák politikus. Szerinte a főbb szereplők túl hosszú ideig "félrefordították a tekintetüket". Kopf úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben elengedhetetlen a költségvetési fegyelem, az adósság, illetve az államháztartási deficit leépítése. Természetesen mindez könnyebb lenne, ha gazdasági növekedés kísérné, a konszolidáció útjáról azonban semmiképp nem szabad letérni - mondta az osztrák frakcióvezető, hozzátéve: több szocialista politikus előszeretettel hirdeti a növekedés elsődlegességét.

Elutasította azt a nézetet, hogy a konjunktúrát új hitelekkel "vásárolják meg". A konszolidációnak, illetve a takarékosságnak Karlheinz Kopf szerint nincs alternatívája, és következetesen ki kell tartani mellette. Ugyanakkor - mint utalt rá - a meglévő eszközöket, köztük a regionális strukturális alapokat hatékonyabban kellene felhasználni a gazdasági fejlődés ösztönzésére, a növekedés szerkezeti feltételeinek megteremtésére.

Ausztria alapjában véve támogatja a több Európát, a politikai integráció elmélyítését célzó törekvéseket - jelentette ki. Úgy értékelte, hogy az Európai Uniónak új "játékszabályokra" van szüksége. Miközben szükségesnek nevezte a kis országok érdekeinek, illetve nemzeti szuverenitásának megfelelő védelmét, rámutatott: több olyan kulcsfontosságú terület van, amelyen az erősebb központosítás elengedhetetlen lenne. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a jelenlegi struktúrákkal a válság nem oldható meg. Ausztria - mint utalt rá - elviekben támogatja a "több Európa" koncepcióját, de csak azokon a területeken, ahol ennek értelme van.

A néppárti politikus Magyarország euróövezeti csatlakozásával, illetve az Orbán Viktor miniszterelnök által ezzel kapcsolatban kilátásba helyezett érdemi vitával kapcsolatban azt emelte ki: az euró fontos, a közös Európa része. Annak a nézetének adott hangot, hogy az európai közösségnek meg kell birkóznia az árfolyam-ingadozásokból adódó problémákkal. Ausztria - mint hangsúlyozta - rendkívül sokat profitált az euróból, még akkor is, ha a szolidaritás oltárán most több milliárdot kell áldoznia.

Kopf szerint az euróövezeti tagországok most fizetik meg a közös valuta bevezetésekor elkövetett hibák árát. Az euró jelenlegi konszolidációs szakaszában nincs értelme az euróövezet további bővítésének. Ebből a szempontból mindegy, hogy melyik országról van szó - jelentette ki a politikus. Úgy véli, Magyarország néhány más tagjelöltnél kedvezőbb helyzetben van. Az euróövezeti régiónak előbb saját problémáit kell megoldania, és végig kell mennie a szanálás útján - vélte az osztrák politikus, mindenekelőtt Görögországra és Spanyolországra utalva. Hasznosnak nevezte ugyanakkor, hogy Magyarország, a magyar lakosság foglalkozik a problémával.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!