Nagyvilág

2012.06.06. 12:20

Román sajtó: Kövér László "kettős kampányt" folytat Erdélyben

    Bukarest, 2012. június 6., szerda (MTI) - Egyrészt a Magyar Polgári Pártnak (MPP) kampányol, másrészt a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat Erdélyben Kövér László - írta szerdán a román sajtó a magyar házelnök romániai látogatásáról.

 

 

Bukarest, 2012. június 6., szerda (MTI) - Egyrészt a Magyar Polgári Pártnak (MPP) kampányol, másrészt a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat Erdélyben Kövér László - írta szerdán a román sajtó a magyar házelnök romániai látogatásáról.

 

Kövér László kedden érkezett Erdélybe, ahol részt vesz a Magyar Polgári Párt (MPP) kampánykörútján, mintegy ötven településen áll meg, hogy találkozzon az erdélyi párt helyi jelöltjeivel.

Az Adevarul című napilapban Ion M. Ionita publicista szerint két célja van Kövérnek: egyrészt az MPP-nek akar szavazatokat gyűjteni a vasárnapi romániai helyhatósági választásokra, másrészt a Fidesznek, a 2014-es magyarországi választásokra. A szerző bírálja a román külügyminisztérium "tehetetlenségét", szerinte a tárca nem lépett közbe hatékonyan a diplomácia eszközeivel. Bírálja Traian Basescu államfőt is amiatt, hogy 2007-ben meg akarta osztani a romániai magyarságot, és az MPP-t, valamint Tőkés Lászlót támogatta azért, hogy gyengítse a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

http://www.adevarul.ro/ion_m_ionita__editorial/Dezarmati_in_fata_Budapestei_7_713398657.html

A Romania libera című napilap szerint a román-magyar kapcsolatok "válaszút előtt állnak, először az elmúlt évtizedben". Az újság felteszi a kérdést, hogy a felek meddig feszítik a húrt. A lap szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a helyhatósági választások után ismét normális mederbe terelődnek a román-magyar kapcsolatok, a lap szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése után a Románia és Magyarország közötti diplomáciai viszony "hidegháborús állapotba" került. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/prima-rascruce-romano-ungara-din-ultimul-deceniu-pana-unde-se-va-intinde-firul-266272.html

A Gandul című portál újságírója szerint a Kövér látogatása körüli lárma felerősítheti az Erdélyben élők nemzeti érzékenységét, ami választási kampánycélokat szolgálhat. A szerző szerint ugyanis a kormányzó baloldali szociálliberális szövetség Erdélyben is igyekszik felülmúlni az ellenzéki Demokrata Liberális Pártot (PDL), - amely a régióban hagyományosan magas támogatottságnak örvend -, a demokrata-liberálisok pedig igyekeznek megőrizni pozícióikat. Emellett az RMDSZ próbálja elkerülni, hogy több magyar párt között aprózódjanak el a magyar közösség szavazatai. http://www.gandul.info/puterea-gandului/o-pleasca-pentru-campanie-9710533

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!