Nagyvilág

2012.04.05. 16:48

Vitát váltott ki Romániában, hogy román EP-képviselők Koszovó ügyében Bukarest ellen szavaztak

  Bukarest, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Vitát váltott ki Romániában, hogy a román európai parlamenti képviselők többsége megszavazta az EP-nek azt az állásfoglalását, amely sürgeti egyebek között Bukarestet, ismerje el Koszovó függetlenségét.

 

Bukarest, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Vitát váltott ki Romániában, hogy a román európai parlamenti képviselők többsége megszavazta az EP-nek azt az állásfoglalását, amely sürgeti egyebek között Bukarestet, ismerje el Koszovó függetlenségét.

A szavazásra a múlt héten került sor az EP-ben. A Gandul.info román portál szerint a harminchárom romániai EP-képviselő közül tizenhét megszavazta az állásfoglalást, amely javasolja Romániának, Spanyolországnak, Görögországnak, Ciprusnak és Szlovákiának, hogy ők is ismerjék el Koszovó függetlenségét.

A portál megállapítja, hogy az igennel voksoló képviselők között volt Traian Basescu román államfő lánya is, Elena Basescu, aki szerint "technikai hiba" miatt sorolták az ő szavazatát is az igen voksok közé. Elena Basescu ugyanis azt állítja, hogy az állásfoglalásról való szavazáskor a gépén beragadt a gomb az előző voksolástól, és így került ő is az igennel szavazók listájára. A fiatal politikus elküldte a portálnak azokat a leveleket, amelyeket az európai törvényhozói testület informatikai osztályának küldött, és kérte, tegyék jóvá a "hibát".

Adina Valean liberális EP-képviselő a portálnak elmondta: azért szavazott az állásfoglalás mellett, mert az európai liberálisok támogatták az állásfoglalást. A politikus szerint Romániának Koszovóval kapcsolatos külpolitikája nem következetes, és szerinte Bukarestnek is követnie kellene az EU Koszovó ügyében kialakított álláspontját. A szintén liberális Norica Nicolai román EP-képviselő - aki az állásfoglalás ellen szavazott - viszont úgy véli, hogy nem voksolhat igennel egy olyan állásfoglalásra, amely Koszovót köztársaságként említi, mert ez gyakorlatilag a régió függetlenségének elismerését jelentené.

A portál idézi a román külügyminisztérium álláspontját is, amely leszögezi, a román EP-képviselők szavazata nyomán nem változott Románia Koszovóval kapcsolatos álláspontja, így Bukarest továbbra sem ismeri el a régió önállóságát.

A függetlenségét 2008 februárjában kikiáltó Koszovó döntése nyomán a román parlament szinte azonnal határozatot fogadott el, amelyben kifejtette, hogy nem ismeri el Koszovót önálló államként, Traian Basescu pedig leszögezte, hogy a függetlenség kikiáltása egyoldalúan történt, ezért Románia törvénytelennek tekinti azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!