Nagyvilág

2012.04.05. 20:26

Magyar érdekeltségű ukrán bankot jelölt leminősítésre a Moody s

London, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Leminősítési felülvizsgálat alá vett 14 bankot csütörtökön a Moody s Investors Service. Az érintett bankok egyike az OTP ukrajnai érdekeltsége.

London, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Leminősítési felülvizsgálat alá vett 14 bankot csütörtökön a Moody s Investors Service. Az érintett bankok egyike az OTP ukrajnai érdekeltsége.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja csütörtökön Londonban bejelentette, hogy az intézkedés olyan jordániai, libanoni, pakisztáni és ukrajnai bankokra vonatkozik, amelyeknek önálló adósi megítélése az adott működési ország szuverén adósbesorolása felett van.

A csütörtökön bejelentett felülvizsgálatok indoklása szerint a Moody s - a szuverén adósok és a pénzintézetek adósprofiljai közötti kapcsolat nemrégiben elvégzett átértékelésével összhangban - úgy tartja, hogy szorosan kapcsolódik a működési ország szuverén adósminőségéhez azoknak a pénzintézeteknek a hitelképessége, amelyeknek nemzetközi működése alacsony szinten diverzifikált, és/vagy erős a kitettségük a működési ország szuverén adósságának.

A cég szerint valószínűtlen, hogy az ilyen adottságokkal jellemzett bankok önálló adósmegítélése az átértékelés nyomán jobb legyen, mint az adott szuverén adósé, amelyet sok esetben a helyi piaci szereplők a legalacsonyabb adóskockázatúnak tekintenek.

A Moody s közölte, hogy várakozása szerint a felülvizsgálat által érintett bankok többségének önálló adósi értékelése a működési ország szuverén besorolásával azonos szintre kerül.

A hitelminősítő szerint azonban lehetnek kivételek olyan esetekben, amikor magas szinten diverzifikált nemzetközi működés enyhíti az adott bank kitettségét a szuverén adóskockázatnak, és a pénzintézet befektetési portfoliójában alacsony a helyi szuverén adósság súlya.

A Moody s csütörtöki londoni bejelentése szerint a felülvizsgálat az ukrajnai bankok közül az OTP Bank helyi leányvállalatát is érinti. A hitelminősítő az ukrán OTP-érdekeltség helyi valutában vezetett betétállományának "Ba2" szintű hosszú távú besorolását, valamint a "D mínusz" banki pénzügyierő-osztályzatot vette leminősítési felülvizsgálat alá. A devizabetét-állomány "B3" besorolására, a "Not Prime" rövid futamú betéti osztályzatra és az "Aa1.ua" hosszú távú nemzeti betéti besorolásra a felülvizsgálat nem vonatkozik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!