Nagyvilág

2012.01.13. 08:07

Amisok újra börtönben "macskaszem" megtagadásáért

London, 2012. január 13., péntek (MTI) - Az élénk színek elutasítása, nevezetesen lovas kocsik "macskaszemeinek" hiánya miatt kerülhet ismét börtönbe 8 - amis - férfi az Egyesült Államokban.

London, 2012. január 13., péntek (MTI) - Az élénk színek elutasítása, nevezetesen lovas kocsik "macskaszemeinek" hiánya miatt kerülhet ismét börtönbe 8 - amis - férfi az Egyesült Államokban.

Az illetők valamennyien Kentucky állam egyik amis közösségéhez tartoznak, amely nem hajlandó élni a modern kor technikai vívmányaival, sem áramot nem használ, sem motor hajtotta járművet. "Lóhajtású" bricskákkal közlekedik, amelyekre kötelező a gépkocsik hátsó lámpáját helyettesítő, fényvisszaverő háromszög. Csakhogy az amisok vallása tiltja az élénk színek használatát, ezért ők eleve be sem szerzik a háromszögeket.

A rendőrség még tavaly nyáron egy közúti ellenőrzésen a hiány miatt megbírságolta őket, amit viszont nem voltak hajlandók kifizetni vallásuk "színtelen" előírására hivatkozva. A rendőrség feljelentést tett, a bíróság pedig börtönre ítélte a 8 férfit, 3 és 10 nap közötti időtartamokra, amelyet szeptemberben le is töltöttek.

A börtönben is akadt azonban színgond, mivel a rabok ruhája narancssárga. A fegyintézet végül tapintatosan sötét ruhát adott nekik, és mindannyiukat egy nagy közös cellában "szállásolta el".

A börtön sem bírta azonban jobb belátásra bírni a 8 férfit - akik mindegyike az Old Order of Swartzentruber nevű csoporthoz tartozik, amely a legkonzervatívabb hagyományaiban -, és újabb börtön vár rájuk. (Más amis gyülekezetek rugalmasabbak, és hajlandók kitenni a háromszöget.)

Nem kizárt, hogy a polémia végül "beszürkül". Felmerült ugyanis, hogy narancssárga helyett szürke fényvisszaverőket is elfogadjon a közlekedésrendészet. Tíz éve tudományosan is vizsgálták, hogy van-e különbség a két szín baleset-megelőzési hatásfoka között és arra jutottak, hogy nincs.

Az amis lovaskocsik és autók karambolja gyakran halálos kimenetelű. Tavaly novemberben - tehát két hónappal az első bebörtönzés után - egy tizenéves amis "kivilágítatlan", pontosabban fényvisszaverő háromszöget nélkülöző bricskájába száguldott bele egy autós, a fiatal meghalt a balesetben.

Több másik halálos közlekedési baleset is történt tavaly Kentuckyban, de azokban nem tudni, hogy szintén szerepet játszott-e a háromszög hiánya - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!