Nagyvilág

2011.10.20. 11:31

Észak-Koszovó - A KFOR megkezdte a szerb úttorlaszok elbontását

Varga István, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - A koszovói NATO-erők katonái csütörtök reggel hozzáláttak, hogy elbontsanak egy úttorlaszt, amelyet a helyi szerbek emeltek a brnjaki határállomás közelében, Észak-Koszovóban.

Varga István, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - A koszovói NATO-erők katonái csütörtök reggel hozzáláttak, hogy elbontsanak egy úttorlaszt, amelyet a helyi szerbek emeltek a brnjaki határállomás közelében, Észak-Koszovóban.

 

Boris Tadic szerb elnök kora reggel azzal a felhívással fordult a KFOR és az EU rendőri és igazságügyi missziójához, hogy tartózkodjék az erő alkalmazásától.

A KFOR-katonák reggel könnygáz bevetésével kergették szét a barikád mellett tüntető mintegy 150 szerbet majd kordont vontak az úttorlasz köré, hogy a tüntetők ne akadályozzák a bontást.

A katonák fellépésére az után került sor, hogy szerda este eredmény nélkül ért véget a nemzetközi békefenntartók (KFOR) és az észak-koszovói szerb települések képviselői közötti megbeszélés a térségben létesített útakadályok elbontásáról.

Csütörtök éjszaka jelentős erőket vont össze a KFOR Észak-Koszovó térségében. A nemzetközi békefenntartók egységei a Brnjak átkelő felé vezető úton, Jagnjenicánál megkezdték az úttorlasz elbontását. Eközben mind több helyi szerb gyűlt össze a barikádnál. Számuk reggel hat órakor már hatszáz volt. A KFOR ekkor könnygázgránátokkal kezdte szétoszlatni a tömeget. A Blic belgrádi újság értesülése szerint kisebb dulakodásra is sor került. A tiltakozó szerbek hátat fordítva a katonáknak az útestre telepedtek.

Helyi források szerint a KFOR 40 járműből álló menetoszlopa éjféltájban indult el Jagnjenica, illetve a brnjaki átkelő felé. Az egységekben német és osztrák békefenntartók teljesítenek szolgálatot. Zupce falu közelében a KFOR további 74 katonai járműve várakozik.

Az egyik legnagyobb úttorlasz a Brnjak felé vezető úton Zupce falunál van. Oda már megérkezett a KFOR menetoszlopának egy része és az úttorlasz közelében várakozik.

A tiltakozó szerbek között feltűntek a jelentősebb szerb ellenzéki pártok aktivistái is.

Boris Tadic szerb elnök kora reggel azzal a felhívással fordult a KFOR és az EU rendőri és igazságügyi missziójához (EULEX), hogy tartózkodjék az erő alkalmazásától, a helyi szerbek képviselőit pedig arra kérte, hogy csakis a helyiek létérdekeivel összhangban álló döntéseket hozzanak, és ne hallgassanak egyes pártok vezetőire, akik választási megfontolásokból a helyzetet napi politikai célokra igyekeznek kihasználni.

"A polgároknak semmilyen körülmények között sem szabad erőszakosan reagálniuk a fejleményekre, mert az a szakadékba vezet" - üzente Boris Tadic az észak-koszovói szerbeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!