Nagyvilág

2011.08.01. 19:02

Elhunyt Richard F. Pedersen volt budapesti amerikai nagykövet

Washington  (MTI) - Elhunyt Richard F. Pedersen, aki és 1973 és 1975 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt - közölte hétfőn halálozási rovatában a The New York Times.

Washington  (MTI) - Elhunyt Richard F. Pedersen, aki és 1973 és 1975 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt - közölte hétfőn halálozási rovatában a The New York Times.

 Több mint két évtizedes, 1953-ban elkezdett diplomáciai szolgálatát Pedersen az ENSZ-ben, az amerikai külügyminisztériumban, illetve a magyarországi misszió vezetőjeként töltötte el.

Pályafutásának egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor 1960-ban, Henry Cabot Lodge amerikai ENSZ-nagykövet oldalán a Biztonsági Tanácsban bemutatta azt a szovjet ügynökök által mikrofonokkal preparált amerikai címerpajzsot, amely évekig ott volt az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének irodájában. A lehallgatás leleplezése a későbbiekben indokul szolgált Washington számára arra, hogy kémrepülőgépeket küldjön be a szovjet légtérbe.

Pedersen, aki a világszervezetnél a misszióvezető-helyettességig vitte, 1969-ben került át a State Departmentbe, ahol William P. Rodgers külügyminiszter tanácsadója lett. A diplomata telefonját Richard Nixon Fehér Háza lehallgattatta, hogy nyomára jusson egyes, Kambodzsával kapcsolatos kiszivárogtatásoknak.

Az elnök 1973-ben nevezte ki budapesti nagykövetnek. Pedersen kétévi magyarországi tevékenységével kapcsolatban a The New York Times nekrológja nem talált említésre méltó eseményt.

1977-től 13 éven át a Kairói Amerikai Egyetem igazgatója volt, amely az irányítása alatt jelentősen kibővítette tevékenységi körét. Pedersen 1947-ben a Stanford Egyetemen szerzett mesterfokozatot a nemzetközi kapcsolatok szakon és 1950-ben a Harvardon doktorált.

Richard F. Pedersen 86 éves korában, július 11-én halt meg Long Island-i otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!