Nagyvilág

2011.06.28. 16:37

Több száz nemi átalakító műtét miatt vizsgálnak indiai orvosokat

London  (MTI) - Mintegy háromszáz fiatal lányon végzett nemi átalakító műtét miatt indítottak vizsgálatot indiai orvosok ellen, akik állítólag magas összegeket fogadtak el a mindenáron fiúgyermeket akaró helyi családoktól.

London  (MTI) - Mintegy háromszáz fiatal lányon végzett nemi átalakító műtét miatt indítottak vizsgálatot indiai orvosok ellen, akik állítólag magas összegeket fogadtak el a mindenáron fiúgyermeket akaró helyi családoktól.

     Indiában már hosszú ideje tart a nemek arányának mesterséges elbillentése, mivel a fiúk jól jövedelmező bevételforrást, a lányok viszont komoly kiadásokat jelentenek a szülők számára. A kiházasítás és a hozomány költségeitől rettegő családoknál ezért bevett szokássá vált a lánymagzatok elhajtása. Ennek eredményeképpen a hat éven aluli indiai gyerekek körében ma hétmillióval több fiú van, mint lány.

    Helyi lapok szerint a közép-indiai Madhja Prades államban lévő Indore városában mintegy 300 az ország különböző részeiből származó lánygyermeket operáltak át fiúvá, és az egyes beavatkozásokért 600 ezer forintnak megfelelő összeget kértek az orvosok. A gyermekjogok védelmének nemzeti bizottsága azonnal az ügy alapos kivizsgálására és az eredmények 15 napon belüli ismertetésére szólította fel az állam kormányát.

     A nyomozás során kihallgatott orvosok azt állították, hogy a nemi szervi rendellenességgel született lánygyermekeket küldték "sebészeti korrekcióra" a város kórházában, és csupán a női, illetve férfi nemi szervekkel egyaránt rendelkező pácienseken hajtották végre a beavatkozásokat. A gyermekjogi aktivisták szerint azonban a szülők és az orvosok is elhallgatták a gyerekek pontos állapotát az átalakító műtétek elvégzése érdekében - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk). 

Nemi átalakító műtétek vagyis genitális plasztika

    A genitális plasztika lényege, hogy hímvesszőt alakítanak ki a női nemi szervekből és mellé férfi hormon injekciókat adnak be a gyermeknek a fiúvá váláshoz. "Ám ezek a szervek később nem tudnak a hormonális hatásoknak megfelelően fejlődni és ez terméketlenséghez, vagy impotenciához is vezethet" - hangsúlyozta V. P. Goszvami, az Indoreban működő Indiai Gyermekgyógyászok Társaságának elnöke.

    A társadalomkutatási központnál dolgozó Ranzsana Kumari szerint a lányok beleegyezése nélkül végrehajtott nemi átalakító műtétek az ország növekvő "társadalmi őrületének" a jelei. "Tíz éve minden 1000 fiú születésre 886 lány jutott Delhiben. Ma már ez az arány 1000 a 866-hoz. Az emberek nem akarnak osztozkodni a tulajdonukon, vagy pénzt fektetni a lányok taníttatásába, hozományukba. A kapzsi középosztály az, amelyik lohol a pénz után" - tette hozzá.

    A kormánynak hangsúlyoznia kellene azt a szellemi értéket, amelyet a lányok és a nők hoznak a családokba a hindu kultúra szerint. "Mi Indiában úgy mondjuk: Isten lakozik annál a háznál, ahol nő van, ám ez mára semmivé foszlott a kapzsiság miatt. A lányok elismerése mellett anyagilag is támogatnunk kell őket és munkát kell adnunk nekik" - mondta Kumari.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!