Nagyvilág

2011.04.17. 17:10

JAPÁN ERŐMŰ: Három hónapon belül csökkenhet a sugárzás, befedik a sérült reaktorokat

<p>Három hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzás szintjét a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban súlyosan megsérült Fukusima atomerőműben, kilenc hónapon belül pedig a teljes válságot legyűrik - jelentette be a létesítményt üzemeltető cég.</p>

Kacumata Cunehisza, a Tokyo Electric Power (TEPCO) elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, a legfontosabb lépés a sugárzás csökkentése. Hat-kilenc hónapon belül az erőmű mind a hat reaktorában stabilizálnák a helyzetet, jelentősen csökkentenék a belső hőmérsékletet. A menedzser beismerte, számos kockázattal kell szembenézniük a kármentesítés során. A leginkább megsérült egyes hármas és négyes reaktorházakat a következő hat-kilenc hónapban különleges anyagokkal tervezik befedni.

A társaság közlése szerint most nitrogén befecskendezésével próbálják megakadályozni a hidrogénrobbanásokat az erőmű belsejében, és próbálják elkerülni, hogy ismét radioaktív víz kerüljön a környezetbe. Kacumata bocsánatot kért a balesetért és azt mondta, a válság kirobbanásakor gondolkodott azon, hogy lemond. Kan Naoto miniszterelnök a mentesítési tervet kis előrelépésnek nevezte a Kyodo hírügynökség tudósítása szerint.
- Független HÍrügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!