Törvényszék

2024.05.24. 18:42

Beszámoltak a bíróság tavalyi évéről

Kevesebb ügy, gyorsabban befejezett perek és fejlesztések jellemezték a Miskolci Törvényszék 2023-as évét.

Édes Richárd

Összbírói értekezletet tartottak a Miskolci Törvényszéken Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Dr. Csillám Katalin, az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettese szerint a Miskolci Törvényszék jól és hatékonyan működik, kiváló statisztikával rendelkezik a gyorsan lezárt ügyek tekintetében. 

Kevesebb ügy érkezett a miskolci bíróságra

Dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke ismertette a 2023-as év eredményeit. 

Az előző év adataihoz viszonyítva az ügyérkezés csökkenő tendenciát mutatott: a 2022-es évhez képest 413 üggyel kevesebb érkezett a vármegye bíróságaira, a peres érkezés esetében ez a csökkenés 128 ügyben mutatkozott meg. 

A perek 93,9%-a egy éven belül megoldódott

A társadalom felől jogos igény, hogy az ügyek észszerű időn belül befejeződjenek. Dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia szerint „a magas színvonalú és hatékony munkavégzésnek köszönhetően járásbírósági szinten a törvényszék területén az összes befejezett per 93,9%-a egy éven belül nyert elintézést”. Az egyik legfontosabb cél a két éven túl folyamatban lévő perek számának csökkentése volt.

„Törvényszéki elsőfokon – a 2022-es adatokat meghaladva – az összes befejezett per 92,5%-a fejeződött be egy éven belül” - ismertette az ügyek befejezésének statisztikáját dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia. 

Megújult a Miskolci Törvényszék és a Mezőkövesdi Járásbíróság 

Az utóbbi időben többször fordult elő vakolatomlás a Miskolci Törvényszék Fazekas utcai épületén. Ez súlyos balesetveszélyt jelentett, aminek elhárítása 2023 októberére megtörtént. Emellett kicserélték a Mezőkövesdi Járásbíróság összetett biztonsági és tűzjelző rendszerét. 

Megélénkült a nemzetközi csereprogram

Ennek keretében a lengyelországi Lublinban található Sąd Okręgowy w Lublinie bírósággal, valamint az ausztriai Innsbrucki Tartományi Bírósággal vette fel a kapcsolatot a törvényszék. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában