Nagyvilág

2011.04.01. 17:31

Újabb négy halott egy szíriai tüntetésen

<p>A szíriai biztonsági erők pénteken megöltek négy kormányellenes tüntetőt a Damaszkusztól északra található Douma városában - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy szemtanú. A pénteki ima után több ezer tüntető vonult az utcára több városban is.</p>

A több hete tartó tüntetések eddig főleg az ország déli részére korlátozódtak, de pénteken már az északkeleti országrészben is tartottak demonstrációkat.
Az AFP-nek telefonon nyilatkozó szemtanú szerint akár tíz halott is lehet a Damaszkusztól 15 kilométerre található városban történt tüntetésen, de csak négy áldozatot tudott megnevezni. A pénteki ima után Douma város legnagyobb mecsetéből kiözönlő hívők a szemtanú állítása szerint kövekkel kezdték el dobálni a rendfenntartó erők egységeit, amelyek lövésekkel válaszoltak.

A pénteki imát követően több szíriai városban is ezrek vonultak az utcára, nagyobb szabadságot követelve. A kormányellenes tüntetések központjának számító déli Deraa városában több ezren gyűltek össze a bíróság épülete előtt - közölték szemtanúk. Most először a tüntetések kiterjedtek az ország északkeleti részére is, ahol több, főleg kurdok lakta városban is több százan követeltek szabadságjogokat - közölte az AFP-vel egy kurd aktivista.

Tüntettek Damaszkuszban is, ahol több száz tüntető barikádozta el magát egy, a város központjában lévő mecsetben. Egy tüntető szerint a biztonsági erők megpróbáltak betörni a mecsetbe, amelynek közelében a kormány hívei kezdtek el gyülekezni.

Szíriában három hete kezdődtek a soha nem látott kormányellenes tüntetések. A hivatalos kormányzati adatok szerint nagyjából harminc ember halt meg, míg a tüntetők szerint több mint 160 halottja van az ellenzékiek és a kormánycsapatok között kitört összecsapásoknak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!