Nagyvilág

2011.03.20. 12:26

Nem a tenger alatt, hanem "felette" mehet a Déli Áramlat

<p>Az eddigi tervektől eltérően valósulhat meg a 2015-re tervezett Gazprom-projekt, a Déli Áramlat. Az orosz állam célja egy költséghatékonyabb beruházás lenne - írja a Kitekintő.</p>

Az elemző portál szerint az orosz energetikai szektorban jól ismert Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes a héten jelentette be, hogy a Gazprom és a moszkvai kormány minden olyan lehetőséget megvizsgál, amely a költségek csökkentéséhez vezethet.

Az eredeti tervek alapján az eddig napvilágot látott óvatos becslések a Fekete-tenger alatt áthaladó és évi mintegy 63 milliárd köbméteres kapacitással rendelkező Déli Áramlat költségeit 19 és 24 milliárd euró közé tették.

A tervek szerint az új, olcsóbb megoldás az lenne, ha a Déli Áramlat nem a Fekete-tenger alatt, hanem "felette" haladna. A mínusz 160 °C-ra lehűtött, cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítása pedig hatalmas hajókkal történne.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!