Nagyvilág

2011.03.28. 19:46

Legalább 76 halott a jemeni lőszergyár-robbanásban

<p>A legfrissebb adatok szerint legalább 76 ember halálát okozta a dél-jemeni lőszer- és fegyvergyárban történt hétfői robbanás - közölték jemeni tisztségviselők. Az áldozatok között több nő és gyerek is van.</p>

A lőszergyárat egy nappal korábban fosztották ki az al-Kaida fegyveresei. A robbanás idején helyiekkel volt teli a kifosztott épület. A robbanás pontos okát egyelőre nem tudni.

A jemeni rendőrség közlése szerint helyi civilekkel volt teli a dél-jemeni Abjan kormányzóságban található lőszer- és fegyvergyár, amikor több robbanás után kigyulladt az épület. A Dzsár város közelében lévő gyárat egy nappal korábban nagyjából harminc fegyveres fosztotta ki, akik fegyverládákkal megpakolt autókkal távoztak a helyszínről. A fegyveresek feltehetően az al-Kaida tagjai voltak.

Abjan kormányzóság egészségügyi hatósága szerint 76 halottja van a robbanásnak és tűznek. A halálos áldozatok között nagyjából húsz nő, és több gyerek is van. Sok holttest a felismerhetetlenségig összeégett. A mentőalakulatok 84 sérültet szállítottak kórházba. A lőszergyárnál már befejeződött a mentés, és megkezdték a nyomozást a robbanás ügyében.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a robbanásokat. Abjan kormányzóság szóvivője szerint az al-Kaida fegyveresei "halálos csapdába" csábították a helyieket. A jemeni védelmi minisztérium lapja pedig egy neve elhallgatását kérő jemeni tisztségviselőre hivatkozva azt állította, hogy az al-Kaida tagok által hátrahagyott robbanószer okozta a robbanást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!