Nagyvilág

2011.02.11. 11:58

EGYIPTOM: Mubarak reformjai mellé állt a hadsereg

<p>Egyiptomi hadsereg parancsnokainak tanácsa pénteken közleményt adott ki, amelyben ígéretet tett, hogy a "mostani helyzet rendezése után" véget vet a harminc éve tartó szükségállapotnak.</p>

Ez az ellenzéki tüntetők egyik fő követelése. A hadsereg bejelentette azt is, hogy garantálja a Hoszni Mubarak elnök által beígért szabad és tisztességes államfőválasztást, az alkotmány megváltoztatását, és megvédi az egyiptomi nemzetet bármilyen fenyegetéstől. Az állami televízióban felolvasott közlemény ugyanakkor felszólította az egyiptomiakat, hogy térjenek vissza "normális életükhöz".

A bejelentéssel egy időben már tízezer gyülekeztek a tiltakozó akciók központjának számító kairói Tharir téren, az elnöki palotánál és az állami tévé városi székházánál, hogy a "düh" 18-ik napján követeljék Hoszni Mubarak elnök távozását. A helyzet a tudósítások szerint rendkívül feszült, miután a várakozásokkal ellentétben az államfő csütörtökön nem mondott le posztjáról, csak hatalmának egy részét ruházta át a tüntetések kezdetén kinevezett alelnökére. Hogy pontosan milyen jogkörökről mondott le, az nem világos. A washingtoni egyiptomi nagykövet szerint a tényleges hatalom most már Omar Szulejmáné.

Az egyiptomi ellenzék egyik vezéralakja, Mohamed el-Baradej szerint azonban, a tömeg számára sem Mubarak, sem alelnöke nem fogadható el. A Nobel béke- díjas politikus kifejezte félelmét, hogy az elnök hajthatatlansága miatt, most az erőszak kezdődik Egyiptomban. A tiltakozási hullám a BBC helyszíni tudósítója szerint is a "legveszélyesebb" pontjához érkezett, és déli ima után a tömegek akár konfliktusba is kerülhetnek a hadsereggel.

A kormányellenes tüntetések, a tunéziai elnököt megbuktató Jázmin forradalom után, január 25-én kezdődtek Egyiptomban a munkanélküliség, a szegénység, a korrupció és az emelkedő árak miatt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!