Nagyvilág

2011.02.02. 17:00

EGYIPTOM: Figyelmeztető lövések Kairóban

<p>Egyiptom fővárosának központjában szerdán a hadsereg katonái figyelmeztető lövéseket adtak le, először a kilenc napja tartó államfő-ellenes tüntetéssorozat kezdete óra.</p>

A levegőbe leadott lövésekkel a katonák megpróbálták szétoszlatni Kairó főterén a tüntetők és kormánypárti támogatók közt kitört összecsapásokat. Az összecsapásokat megelőzően az egyiptomi hadsereg hazatérésre szólította fel a tüntető kairóiakat.

A kormánypárti híveket a Kairóban dolgozó külföldi tudósítók egyöntetű beszámolói szerint szervezetten, autókkal szállítottak a tüntetők közelébe. A demonstrálók szerint a kormánypárti támogatók közül többen is civil ruhás rendőrök voltak, akik botokkal, és késekkel felfegyverkezve rontottak a békés tüntetők tömegébe.

A katonaság szóvivője szerda délelőtt mondott beszédet az állami televízióban, és arra kérte a demonstrálókat, hogy menjenek haza annak érdekében, hogy helyreállítható legyen "az utcák biztonsága és stabilitása".

Ezt megelőzően kedd éjszaka, Mubarak tévébeszédét követően Alexandriában vonult az utcára mintegy 150 kormánypárti tüntető, akik "Szeretünk Hoszni!" felkiáltással késekkel és botokkal támadtak az ellenzéki demonstrálókra. Mubarak híveit végül a hadsereg katonái zavarták szét figyelmeztető lövésekkel.
- Független Hírügynökség -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!