Nagyvilág

2011.01.26. 10:18

Oroszország ratifikálta a START-egyezményt

<p>Az orosz parlament felsőháza szerdán ratifikálta az atomfegyverek korlátozásáról szóló, az Egyesült Államokkal kötött új START-egyezményt. Az orosz és az amerikai elnök tavaly áprilisban írta alá az egyezményt, amely az 1991-ben kötött és 2009 végén lejárt START-egyezmény helyébe lép.</p>

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács ellenszavazat nélkül ratifikálta a stratégiai nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló START-egyezményt, egy nappal azután, hogy az alsóház is áldását adta a szerződésre. Az orosz-amerikai egyezmény értelmében mindkét ország 1 550-ben korlátozza nukleáris robbanótölteteik számát és azonnal újrakezdi a kölcsönös ellenőrzéseket.

A szerződést tavaly áprilisban írta alá Barack Obama amerikai és Vlagyimir Medvegyev orosz elnök Prágában, de életbe lépéséhez mindkét ország törvényhozásának is ratifikálnia kellett az egyezményt. Az Egyesült Államok ezt decemberben tette meg, amikor a képviselőház után a szenátus is ratifikálta.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!