Nagyvilág

2011.01.26. 08:53

Ausztrália visszakéri a "születési bizonyítványának" tartott térképet

<p>Ausztrália kampányt indított annak elérése, hogy Nagy-Britannia ajándékozza oda az országnak azt az 1804-ben készült térképet, amelyen először szerepel az Ausztrália név.</p>

A szerdai nemzeti ünnepre időzített kampány elindítói abban reménykednek, hogy a térképet készítő Matthew Flinders halálának kétszázadik évfordulójára, 2014-re már Ausztráliában lesz kiállítva az ország "születési bizonyítványa".

"Ez a térkép nemzetünk igazi születési bizonyítványa, és megérdemli, hogy Ausztráliában legyen kiállítva" - jelentette ki az ellenzéki Greg Hunt. A liberális képviselő internetes kampányt indított, és reményei szerint százezer aláírás fognak összegyűjteni a térkép visszaadását követelő petícióhoz, amelyet a brit parlamentnek küldenek majd el.

Hunt elmondta, hogy az ügyben levelet írt a brit védelmi miniszternek, amelyre még nem kapott választ, és a tárgyalni fog a térképről a brit kormány képviselőivel is az elkövetkező hónapokban. A térképet jelenleg a brit vízrajzi hivatalban őrzik és nincsen kiállítva.

A térképet Matthew Flinders brit felfedező és térképész készítette, miután első európaiként körbehajózta a kontinenst 1801 és 1803 között. A térképet 1804-ben rajzolta meg, miközben francia fogságban volt Mauritius szigetén. Flinders 1810-ben
tért vissza Nagy-Britanniába, és1814-ben jelent meg térképe, amelyen először szerepelt az Ausztrália név.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!