Nagyvilág

2010.12.07. 12:57

WIKILEAKS: Assange őrizetben

<p>Letartóztatták Nagy-Britanniában Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját. A Scotland Yard közleménye szerint a 39 éves ausztrál állampolgárságú férfit a Svédországban kiadott elfogatóparancs alapján vették őrizetbe kedden.</p>

Az AFP szerint Julian Assange-t várhatóan még kedden egy brit bíróság elé állítják, ahol döntenek további sorsáról, illetve kiadatásáról. A 39 éves férfit nemi erőszakkal, kényszerítéssel, és két rendbeli szexuális zaklatással gyanúsítják a svéd hatóságok. Az ausztrál férfit két nő jelentette fel, a WikiLeaks alapító ugyanakkor tagadja a bűncselekményeket, és szerinte az ügy része az ellene folyó lejáratási kampánynak.

A férfi nemrég elhagyta Svédországot, és azóta Nagy-Britanniában bujkált. A brit rendőrök hétfő éjjel vették fel a kapcsolatot egyik ügyvédjével, akivel közölték, hogy megérkezett a hivatalos, immár hiánytalan elfogatóparancs Svédországból. A múlt hónapban kiadott parancs ugyanis egy formai hiba miatt nem volt érvényes, majd a fellebbezés miatt kellett újat kiállítani. Marc Stephens ügyvédet egyelőre nem érte el az AFP hírügynökség, de a jogász korábban azt közölte, hogy harcolni fognak a kiadatás ellen, mert attól tartanak, hogy a svéd hatóságok később átadhatják az amerikaiaknak Assange-t. Az Egyesült Államokban több politikus is úgy nyilatkozott, hogy terroristaként kellene bánni az ausztrállal.

A WikiLeaks csaknem tíz napja több mint 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot juttatott el több sajtóorgánumnak, saját oldalán pedig eddig 593-at jelentetett meg közülük. Az iratok, amelyek többnyire diplomaták magánbeszélgetéseiről számolnak be, feldühítették Washingtont, és kellemetlen helyzetbe hozták a világ több országának politikusait is. A 2006-ban indított internetes oldal korábban egyebek mellett több százezer, az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos titkos katonai dokumentumot is nyilvánosságra hozott.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!