Nagyvilág

2010.12.02. 08:27

Először tudták elemezni egy Földszerű bolygó légkörét

<p>Egy szerdán közzétett tanulmány szerint először sikerült csillagászoknak elemezni egy Földszerű bolygó légkörét. A GJ 1214b jelű planéta 42 fényév távolságra van, és átmérője a Föld két és félszerese.</p>

A bostoni Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ professzora, Jacob Bean, a tanulmány szerzője azt mondta, hogy igazi áttörés történt az exobolygók kutatásában, főleg a kőzetbolygók, illetve a Földszerű planéták esetében. A GJ 1214b-t tavaly fedezték fel kicsi és bágyadt csillagára gyakorolt tömegvonzása, illetve a csillag ezáltal keletkező rezgése alapján.

Az adatok arra utalnak, hogy víz van a GJ 1214b-n, de mivel közel van csillagához, a víz sűrű pára formájában van jelen a légkörben. Az Európai Űrügynökség chilei nagy távcsövét használó kutatók szerint a bolygó légköre főleg hidrogénből áll. Bean megfogalmazása szerint a GJ 1214b egy mini-Neptunusz, kőzetmaggal, és hidrogénnel teli légkörrel.

"Természetesen nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy miből áll a légköre, de mégis nagy áttörés, amit elértünk, mert ez az első lépés afelé, hogy finomítsuk az ilyen távoli világok esetében a részleteket"- mondta Bean, aki szerint a most kapott adatok alapján aligha valószínű, hogy élet van a GJ 1214b-n, mert túl forró ahhoz. Az adatok ugyanis azt mutatják, hogy az atmoszférában azonos lehet a nyomás a Földéhez, de a hőmérséklet ebben a térségben 500 fok körüli.

A vizsgált bolygó 38 óránként kerüli meg csillagát, amelytől alig két millió kilométer távolságra van. A kutatók szerint ennek ellenére különleges a GJ 1214b, mert ennyire Földszerű bolygót még nem fedeztek fel az eddig talált több mint 500 exobolygó között.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!