Nagyvilág

2010.11.22. 14:50

"Biztonságosabb a gyerekeknek Kabul, mint London"

<p>Afganisztánban a 9 éve tartó tálib lázadás ellenére az ország fővárosában, Kabulban lakó gyerekek talán nagyobb biztonságban élnek, mint Londonban, vagy New Yorkban - mondta hétfőn a NATO legfőbb afganisztáni polgári képviselője, Mark Sedwill, aki korábban Nagy-Britannia afganisztáni nagykövete volt.</p>

Kijelentését élesen bírálta a "Save The Children", magyarul "Mentsük meg a gyermekeket" alapítvány, amelyik szerint "Afganisztán a legrosszabb hely, ahol egy gyerek megszülethet". A NATO tisztviselője ezután közleményt adott ki, amelyben többek közt azt írta, hogy "nem válogatta meg kellőképpen a szavait". A NATO legfőbb afganisztáni polgári képviselője, Mark Sedwill,  BBC Newsround című műsorának beszélve azt mondta: "Kabulban a gyerekek talán nagyobb biztonságban vannak, mint Londonban, New Yorkban vagy Glasgowban, és sok más hasonló városban. Az afgán fővárosban a gyerekek többsége biztonságban élheti az életét. Az afgánok társadalma rendkívül családcentrikus. Vagyis Kabul egy kissé olyan, mint egy kisebb falvakból álló város." Mondandójával Sedwill arra válaszolt a brit közszolgálati médium műsorában, hogy afgán gyerekek azt állították, hogy a bombatámadások nagy veszélye miatt nem érzik biztonságban magukat az utcákon.

A kijelentésre reagálva a "Mentsük meg a gyermekeket" alapítvány közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy Afganisztánban a csecsemőhalálozás világlistájának második helyén áll. Az alapítvány szerint a gyerekek közül sokan gyógyítható betegségekben, köztük tüdőgyulladásban, hasmenéses fertőzésekben, és alultápláltságban halnak meg. Ezen kívül sok Afganisztánban élő gyerek szenved családja szegénységétől, és nem juthat hozzá az iskolai képzéshez - különösen a lányok. De a híradások szerint olyan gyerekek is vannak, akiket már néhány éves korukban munkára kényszerítenek.

A "Mentsük meg a gyermekeket" alapítvány igazgatója, Justin Forsyth szerint: "Afganisztánban minden négy gyerekből egy nem éli meg az 5 éves kort".

A bírálatra válaszul Sedwill később közleményt adott, amelyben azt írta, hogy szavait nem válogatta meg kellőképp, valamint, hogy nem volt szerencsés Kabul biztonságának összehasonlítása a nyugati városokkal. "Azt próbáltam meg elmagyarázni a brit gyerekeknek, hogy mennyire megoszlik az erőszak szerte Afganisztánban." - olvasható Mark Sedwill írásában.

Az ENSZ augusztusi adatai szerint az év első felében összesen 1271 civilt öltek meg a harcokban Afganisztánban - ami harmadával több mint az előző év hasonló időszakában. A világszervezet szerint az utóbbi időben 55 százalékkal nőtt a gyerekáldozatok, illetve sérültek száma.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!