Nagyvilág

2010.11.27. 09:40

Autóba rejtett pokolgépes merényletet hiúsítottak meg az Egyesült Államokban

<p>Autóba rejtett pokolgépet akart felrobbantani egy 19 éves szomáliai származású fiatalembert péntek este az Oregon-állambeli Portlandben az évenként megrendezett karácsonyi díszkivilágítás felkapcsolása alkalmából megrendezett ünnepségen - közölte szombaton a Nemzeti Nyomozóiroda (FBI).</p>

Az ügy fő gyanúsítottja a 19 éves Mohamed Osman Mohamud, aki Corvallis városában lakik, amerikai állampolgár, de szomáliai származású.

Az FBI információi szerint Mohamudot pénteken, helyi idő szerint este 5 óra 40 perckor tartóztatták le, miután megpróbált felrobbantani egy robbanóanyaggal megrakott kisteherautót, amely Portland Pioneer Courthouse nevű parkjánál parkolt, ott, ahol a karácsonyi díszkivilágítás felkapcsolása alkalmából rendeztek éppen egy ünnepséget. Az FBI illetékesei még időben rábukkantak a fiatalemberre, így az ünnepségre összegyűlt tömeg nem volt veszélyben.

Bírósági papírok szerint 2009 augusztusában Mohamud e-mail-en vette fel a kapcsolatot egy tengerentúli bűntársával, aki a gyanú szerint terrorcselekmények kidolgozásában vett részt. 2009 decemberében Mohamud azt is megvitatta bűntársával, hogy esetleg Pakisztánba utazna és részt venne egy dzsihádban.

Végül júniusban az FBI egyik ügynöke álnéven felvette e-mail-en a kapcsolatot Mohamuddal mint pakisztáni ismerősének bűntársa és megállapodtak, hogy júliusban Portlandben találkoznak. A találkozón Mohamud az FBI ügynökének elmondta, hogy egy internetes újságban több, dzsihádra buzdító cikkeket írt. Sőt, saját bevallása szerint már 15 éves kora óta arra gondolt, hogy szent háborút indít és meg is nevezte a helyet és az időpontot terrorakciójára: 2010 november 26-én, Portlandben, a karácsonyi ünnepségen akart robbantani.

Az FBI magát pakisztáni kapcsolatnak kiadó ügynöke többször figyelmeztette Mohamudot, hogy sok gyerek is lesz az eseményen, de a fiatalember erre azt mondta, hogy "terrorakciója céljául egy nagy tömeget vonzó eseményt akart, ahol a gyerekek saját családjukkal ünnepelnek."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!