boon.hu video

2024.05.15. 14:59

Kipróbálhatják a családok, mennyire Zöld Életre Valók (fotókkal, videóval)

Ingyenes családi programok várják az érdeklődőket a HUMDA roadshow miskolci állomásán.

Várják a családokat a DVTK stadion parkolójában lévő roadshow-ra

Fotó: Vajda János

Az Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow szerdán érkezett Miskolcra, és a DVTK Stadion parkolójában érhető el péntekig. A rendezvényhez kapcsolódóan szerdán szakmai workshopot is rendeztek, amelyen többek között elhangzott, hogy Miskolc Városi Közlekedési Zrt. a szennyvízből kinyert gázt is szeretné a miskolci lakosok szolgálatába állítani. Napelemes kiserőművek kiépítésével pedig függetleníteni és fenntarthatóvá tenni a helyi közösségi közlekedést - tájékoztatott Demeter Péter, az Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója.

Zöld ismeretterjesztés

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. miskolci állomásán május 15. és 17. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család.

humda006
Dr. Kiss János országgyűlési képviselő 
Fotó: Vajda János

– Nagyszerű minden olyan kezdeményezés, amely a jövő kiemelt iparágait támogatja. Hiszem, hogy az elektromos autózás meg fogja változtatni világunkat. Aki ebből kimarad, az veszít, ezért Miskolcnak részt kell vállalnia ebben a fejlődésben. Miskolc készen áll, és nem maradhat ki a jövőből, készen áll Smart City-vé és Green City-vé válni – emelte ki dr. Kiss János országgyűlési képviselő a köszöntőjében.

Okosan kell használni a zöldenergiát

– Az ember megjelenésével kezdődött el a fosszilis energiafelhasználás, és indukálta az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szén-dioxid koncentráció a levegőben folyamatosan nőtt az elmúlt években. Az emberi tevékenység okozta klímaváltozást meg kell állítanunk. Tudjuk, mi történik, tudjuk, milyen megoldások lehetnek a klímaproblémákra, és tudjuk, hogyan tudunk az emberi tevékenységen változtatni a fenntarthatóság érdekében. Zöldenergiára szükség van, de azt okosan kell használnunk – mutatott rá, dr. Botos Barbara klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet, az Energia21 kezdeményezés alapító tagja.

– A körforgásos gazdálkodás alapja az Európai Unió hulladékpolitikájának. Ugyanakkor a hulladékfeldolgozás során kihívásokkal nézünk szembe, például az energetikai hulladék esetén a technológia fejlődésével csökkenek az újrahasznosítható anyagok. A Miskolci Egyetemen részletesen vizsgáljuk az LCD és OLED kijelzők minél optimálisabb újrahasznosíthatóságát, emellett kiemelt szerepet kapnak a kutatásainkban a járművek és ezen belül is az energiatárolók feldolgozása és hasznosíthatósága – hangoztatta dr. Nagy Sándor, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet igazgatója, egyetemi docens.

humda020
Dr. Nagy Sándor, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója
Fotó: Vajda János

Jöjjenek el, próbálják ki

– A miskolci tervek előremutatóak, hiszen a közösségi közlekedés választásával máris nagymértékben hozzájárulnak a város lakói a fenntarthatósághoz. Arra biztatom a miskolci és környékbeli lakosokat, hogy jöjjenek el és próbálják ki a péntekig elérhető, ingyenes és izgalmas Zöld Életre Valók roadshow programjait, és ismerkedjenek meg a jövő biztonságos és fenntartható közlekedési formáival – mondta Lázár László, a HUMDA kommunikációs igazgatója.

A DVTK parkolójában felállított rendezvénypályán a Szent Ferenc általános iskolából érkezett Kevin és Gergő éppen az elektromos rollert próbálta ki. Elmondták: máskor is szoktak rollerezni, sőt esetenként iskolába is azzal mennek. Használták már a városi elektromos rollereket is, és hasznosnak találják a környezet megóvása, a légszennyezettség csökkentése miatt.

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában