Nagyvilág

2010.11.03. 16:45

A harmadik legnagyobb erő lehetne a magyarság Kárpátalján

<p>A vasárnapi ukrajnai önkormányzati választások előzetes eredményeinek összesítése szerint a két rivalizáló ukrajnai magyar párt összefogásával a harmadik legnagyobb erő jöhetne létre a Kárpátalja Megyei Közgyűlésben.</p>

A Rio News internetes hírújság értesülései szerint az exit poll eredményekkel szemben mégis bejut a kárpátaljai megyei képviselő-testületbe az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség-Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ). Az előbbi a még nem hivatalos adatok szerint 6, míg a KMKSZ pártja 3 mandátumhoz juthat a Magyarországgal szomszédos, magyarok lakta megye döntéshozásában

A vezető szerepet 46 képviselővel a kárpátaljai származású, és a Viktor Juscsenko elnöki kancelláriáját egy ideig irányító Viktor Baloga pártja, a Jedinij Centr (Egységes Közép) tölti majd be. Második erő lehet 36 mandátummal az országos kormányzati pozícióban lévő Régiók Pártja követi a megyei tanácsban. Amennyiben sikerülne megegyezésre jutnia a két magyar pártnak, 9 mandátumukkal a harmadik legnagyobb erőt alkothatnák a képviselő-testületben, négy jelentős ukrán pártot is megelőzve.

Az adatok egyelőre nem hivatalosak. Az ukrajnai önkormányzati választások végleges eredményeinek közzétételét november 10-ig ígérte az ukrán országos választási bizottság. Kárpátalján a megye összlakosságának körülbelül 12 százalékát alkotják a magyar nemzetiségűek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!