Nagyvilág

2010.10.19. 19:04

Evakuálásukat kérték az omlást megelőzően a chilei bányászok

<p>A múlt héten kimentett chilei vájárok már a bánya beomlását megelőzően hangos robajokat hallottak a mélyben, ezért azt kérték a felszínen dolgozó feletteseiktől, hogy evakuálják őket, ám ezt elutasították.</p>

Erről a chilei kormánypárt, a Demokratikus Unió tagja számolt be kedden a chilei La Tercera napilapnak. Carlos Vilches annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak tagja, amelyik az augusztus 5-én, a San Jose bányában történt szerencsétlenség okait hivatott kideríteni.

A politikus elmondása szerint a 33 vájár egyike, Juan Illanes a kimentésüket követő kórházi ápolás közben azt mondta neki, hogy a mélybeli hangos robajok hallatán, "engedélyt kértek arra, hogy abbahagyhassák a munkát, és a tárnát elhagyva visszatérjenek a felszínre." De ezt a feletteseik elutasították. A politikus szerint több bányász is arról számolt be neki, hogy "a cég vezetői, és menedzserei közömbösek voltak a sorsuk iránt". A vájárok egyike, Omar Reygadas szerint "már több nappal a bánya beomlása előtt lehetett hallani, ahogy a szilák, és kövek ropognak a hegy mélyében".

A mentőakciót végigkísérő chilei államfő korábban azt ígérte, hogy büntetés vár a bányaszerencsétlenség felelőseire. A dél-amerikai állam elnöke egyúttal azt is ígérte, hogy biztonságosabbá teszik a bányaiparban dolgozók munkáját. Ennek részeként megduplázzák az ágazat biztonságára szánt összegeket, és ez eddiginél kétszer több biztonsági felügyelőt neveznek ki.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!