Nagyvilág

2010.10.12. 15:44

A világ egyik legnagyobb part menti szélerőműve Dániában

<p>A világ egyik legnagyobb part menti szélerőművét nyitották meg kedden Dánia délkeleti partjainál - közölte az erőművet működtető német vállalat. A kilencven szélturbinából álló erőmű kétszázezer lakás áramellátását tudja biztosítani.</p>

Dánia energiafogyasztásának nagyjából húsz százalékát már most is a szélenergia adja.

A szélfarmot a Dánia délkeleti részén található Lolland-szigettől nagyjából tíz kilométernyire építették fel, egy 34 négyzetkilométeres területen. A Rödsand 2 nevű szélerőmű kilencven darab 115 méter magas turbinából áll, amelyek összteljesítménye 207 megawatt.

Az erőművet üzemelő E.ON német energetikai vállalat közlése szerint a szélfarm évente nyolcszázmillió kilowattórányi áramot termel, amellyel kétszázezer lakást tudnak ellátni. A cég közlése szerint az erőmű évente hétszázezer tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást, mivel szénerőműveket vált fel.

Az erőművet 2009 második felében kezdték el építeni, nagyjából négymilliárd dán koronáért (147 milliárd forint).

A világ legnagyobb part menti szélerőművét az előző hónapban nyitották meg Anglia délkeleti partjainál. A szélfarm jelenleg száz turbinával üzemel, de azt 341-ra fogják növelni, és összteljesítménye várhatóan háromszáz megawatt lesz.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!