Nagyvilág

2010.08.17. 16:36

Megszakította nyaralását az árvízhelyzet miatt a szlovák kormányfő

<p>Megszakította horvátországi nyaralását Iveta Radičová ((ragyicsová)) kormányfő, kedden este és szerdán felkeresi az árvíz sújtotta északnyugat-szlovákiai régiót.</p>

Az elmúlt napok áradásai elsősorban Szlovákia északnyugati, a Nyitra folyó menti régiójában és a keleti országrészben okoztak nagy károkat. Egy emberéletet is követeltek: Nyitrabányán egy 42 éves férfit ragadott magával a megáradt helyi patak, amikor az autóját igyekezett megmenteni.

Helyszíni beszámolók szerint egyes településekre tartálykocsikkal hordják az ivóvizet, Nyitrabánya és Privigye közt valószínűleg napokig szünetel majd a vasúti forgalom, mert a hirtelen lezúduló víztömeg megbontotta, fellazította a pályatest alatti töltést.

Radičová néhány nappal ezelőtt ment a júniusi választások és a kormányalakítás után először szabadságára, de úgy döntött, hogy a kialakult helyzetre tekintettel megszakítja üdülését. Kedden este már a nagy károkat elszenvedő Nyitrabányán vesz részt a helyi válságstáb ülésén. majd felkeresi a közeli Privigyét és Nyitranovákot is - közölte a Független Hírügynökséggel a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya. Szerdán Turócszentmártonba utazik, és onnan visszatér Pozsonyba, hogy részt vegyen az árvízhelyezettel is foglalkozó kormányülésen.

A régióban tartózkodik Ivan Gašparovič államfő is, aki azt nyilatkozta: Lengyelországgal és Ukrajnával is össze kell hangolni az árvízvédelmet.

Daniel Lipšic  belügyminiszter már második napja a terepen ismerkedik az áldatlan állapotokkal, hogy - mint mondta - alaposabb beszámolóval szolgálhasson a kormányülésen. A kabinetnek törvénymódosításokat is előterjeszt, hogy az állam az eddiginél gyorsabban tudja téríteni az önkormányzatoknak a kárfelszámolásra fordított pénzt. Vannak ugyanis települések - figyelmeztetett a tárcavezető -, amelyek még a júniusi árvizek utáni térítést sem kapták meg.

A kormányfő tartalékalapjából 300 ezer eurót fordít a károk és a károsultak megsegítésére - közölte hétfőn a Független Hírügynökséggel a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya. A kabinet szerdai ülésén várhatóan további 13,3 millió eurót különítenek el ilyen célokra. A belügyminisztérium gyorsbecslése szerint csak az utakban körülbelül 133 ezer euró kár keletkezett.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!