Nagyvilág

2010.08.27. 10:21

Ledöntötték Türkmenbasi aranyszobrát!

<p>Türkmenisztán fővárosában a jelenlegi elnök utasítására eltávolították Szaparmurat Nijazov négy emelet magas, aranyozott szobrát, amely arccal mindig a Nap felé fordult – adta hírül pénteken a 24tv ukrán hírtelevízió.</p>

A magát minden türkmének atyjának nevező államfő monumentális emlékművének eltávolítását még januárban rendelte el Gurbanguli Berdimuhamedov jelenlegi elnök. Türkmenbasi szobrával együtt a talapzatául szolgáló, 75 méter magas Semlegesség diadalívének nevezett tornyot is elbontják. Az utóbbi helyett Ashabad egy másik városrészében megépítenek egy új diadalívet, amely elődjénél 20 méterrel magasabb lesz, s felavatását 2011 októberére tervezik, az ország függetlenségének 20. évfordulójára.

Szaparmurat Nijazov 1985-től töltötte be a Türkmén Kommunista Párt elnökének tisztségét. A Szovjetunió szétesése után  államfővé választatta meg magát, és fokozatosan valóságos személyi kultuszt valósított meg. Kineveztette magát Türkmenbasinak, azaz a türkmének atyjának, sőt még az is felmerült, hogy sah legyen. Nem csupán várost, iskolát, repteret, de még holdkrátert és kisbolygót is neveztek el róla. Halálát 2006. december 21-én jelentette be a türkmén állami televízió.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!