Nagyvilág

2010.07.15. 18:30

Háborognak a német légitársaságok a tervezett légiközlekedési adó miatt

<p>Dühösen reagáltak csütörtökön a német légitársaságok a kormány tervére, amelynek értelmében egy új, légiközlekedési adót vezetnének be.</p>

A társaságok bejelentése szerint az új adó miatt a rövid távú járatokon 13, a hosszú távúakon pedig akár 26 euróval is drágulhatnak a jegyárak.

A kormány júniusban jelentette be megszorító intézkedéseinek programját, amelynek részeke lenne az új adó. "Úgy ahogy van, visszautasítjuk"- mondta csütörtökön Peter Schneckenleitner, a Lufthansa szóvivője, aki szerint az új adót elkerülhetetlenül át kell hárítaniuk az utasokra. Schneckenleitner azt is mondta, hogy az új adó az egész német gazdaságot sújthatja.

A legnagyobb német légitársaság szóvivője tanulmányokat idézve azt állította, hogy az új adó bevezetése tízezer állás megszűnését jelentheti, és eközben öt százalékkal eshet vissza az utasforgalom. A német pénzügyminisztériumból kiszivárgott információk szerint a Németországban átszálló utasokra alapesetben nem vonatkozna az új adó, az úgynevezett nem kereskedelmi repülőgépek, például sportrepülők üzemeltetőinek viszont meg kellene fizetniük azt az üzemanyag árára rakodó adóteher formájában.

Joachim Hunold, az Air Berlin légitársaság vezetője szerint "biztos, hogy az új adó az utasok számának jelentős csökkenését fogja eredményezni az emelkedő jegyárak miatt, ezért tömeges elbocsátásokra lehet számítani az iparágban". Amikor először híre ment az új német adónak, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) főigazgatója, Giovanni Bisignani " a rövidlátó politikai felelőtlenség legrosszabb példájának nevezte".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!