Nagyvilág

2010.07.17. 18:05

Britek ezrei rekedtek külföldön, tízezrek otthon maradnak egy utazási ügynökség csődje miatt

<p>Több mint 16 ezer brit turista rekedt külföldön, miután összeomlott az olcsó áraival népszerűvé vált utazási iroda, a Goldtrail - közölte szombaton a brit média.</p>

A brit polgári légügyi hatóság (CAA) bejelentése szerint mindezen túl legalább 50 ezren vannak olyanok, akik már repülőjegyet váltottak a cégen keresztül valamilyen útra, ezért a nyaralási terveikről valószínűleg le kell mondaniuk.

A főleg Görögországra és Törökországra specializálódott Goldtrail pénteken délután kért csődvédelmet. A CAA honlapján megjelent közlemény szerint "mindent megtesznek a Goldtrail ügyfeleinek védelmében, hogy érdekeiket érvényesíteni tudják".

A polgári légügyi hatóság közlése szerint a Törökországból Nagy-Britanniába hazavezető járatok nagy része üzemel, de a Görögországban nyaralóknak várniuk kell a járatváltozásokra, ezért ajánlatos, hogy az utazási csoportok képviselői bejelentkezzek a repülőtereken.

A Goldtrail összeomlásának híre több mint 300 utast éppen akkor ért el, amikor a Glasgowi repülőtéren várakoztak a beszállásra, ezért ott kellett éjszakázniuk. 180 utas a törökországi Bodrumban éppen hazakészült, amikor kiderült, hogy az utazási iroda tönkrement, ők pedig ott rekednek. Csaknem ugyanennyi utas indult volna el egy charter géppel szintén egy török nyaralóhelyről, szombaton, amikor megtudták, hogy a járatot törölték.

A mostanihoz hasonló helyzet utoljára 2008 szeptemberében volt. Akkor egy másik utazási ügynökség összeomlása miatt 60 ezer brit került pácba. Az utazásról idén tavasszal tartott brit konferencián már több felszólaló figyelmeztetett arra, hogy újabb csődök következhetnek be. Az egyik szakértő, Chris Photi azt mondta akkor, hogy szerinte szeptemberben és októberben várható számos cég összeomlása. Andy Cohen, a polgári égügyi hatóság képviselője hasonló állásponton volt. Ő azt mondta, hogy főleg kis cégek fognak tönkremenni, de egy-két közepes méretű is csődbe juthat.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!