Nagyvilág

2010.06.26. 17:25

Melegjogi aktivisták tüntettek Szentpéterváron

<p>Körülbelül harminc melegjogi aktivista tüntetett a homoszexuálisok jogaiért szombaton Szentpéterváron. Öt demonstrálót elvittek a kiérkező rendőrök. Az aktivisták megpróbáltak túljárni a hatóság eszén: hogy ne tudják betiltani a megmozdulást, az utolsó pillanatig titokban tartották a demonstráció helyszínét. A tüntetést a világhírű Ermitázs múzeum belső udvarán tartották meg, ahol a látogatók a belépőkért állnak sorba.</p>

A szentpétervári tüntetők táblákkal és jelszavakat skandálva érkeztek. "Egyenlőséget kompromisszumok nélkül", "A homofóbia betegség", "A homofóbia az ország szégyene" -ezek a feliratok is olvashatóak voltak. A szemtanúk beszámolója szerint az egyenruhások öt fiatalt őrizetbe vettek. Nikolaj Alekszejev orosz melegjogi aktivista szerint ez "az alkotmánnyal ellentétes lépés volt" a rendőröktől. Ugyanakkor kiemelte: a céljuk az volt, hogy ne legyen összecsapás, és ezt sikerült is elérniük.

Alig kezdődött meg az aktivisták tüntetése, botokkal felfegyverkezett melegellenes agitátorok is érkeztek az Ermitázshoz. A rendőrség őket is szétkergette, néhányukat "huliganizmusért" őrizetbe vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!