Nagyvilág

2010.04.22. 15:26

Robbanás egy amerikai tengeri olajfúró-tornyon

<p>Hét sérült válságos állapotban van, 12 munkás pedig eltűnt miután robbanás történt egy tengeri olaj-fúrótornyon a Mexikói-öbölben - közölte szerdán a mentõcsapatok vezetõje.</p>

MON | 2010.04.22 19:49
A legfrissebb jelentések szerint 11 munkavállaló tűnt el a Deepwater Horizon fúrótorony fedélzetén történt robbanás során, 17 ember megsérült, közülük négyen kritikus állapotban vannak. A parti őrség keresi az eltűnt munkásokat, eddig sikertelenül, remélik, hogy a robbanáskor sikerült mentőcsónakon elmenekülniük. A platform egyébként még a reggeli órákban is égett. Az ott történtekről a szakemberek úgy nyilatkoztak: az elmúlt fél évszázad (egyik) legsúlyosabb fúrótorony-balesete történt Louisiana szövetségi állam partjaitól nem messze.

Lángokban az olajfúró-torny – Képek! >>>


 A robbanás kedden késõ este történt a fúrótornyon, ahol 126-an dolgoztak. Az amerikai hatóságok bejelentése szerint a többségük idõben el tudott menekülni a Deepwater Horizon nevû platformról. A mentõegységek szerdán helikopterekkel, egy repülõvel és több hajóval keresték az eltûnteket a toronynál, amely a robbanás miatt megdõlt, és még mindig égett. A fúrótorony 84 kilométerre található az amerikai Louisiana szövetségi állam partjaitól.

A robbanás okát egyelõre nem tudják a hatóságok. A 121 méter hosszú, 78 méter széles mobil fúrótorony tulajdonosa a Transocean nevû cég, amely a BP-vel volt szerzõdéses kapcsolatban. A torony, amit a dél-koreai Hyundai fémipari cége épített 2001-ben, több mint kilencezer méteres mélységbe tud fúrni, és még viharos idõben is gond nélkül üzemel - állítja a tulajdonos cég, amelynek székhelye a texasi Houstonban van.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!