Nagyvilág

2010.03.19. 17:43

Létezik Harry Potter köpönyege?

<p>A köpönyeg segítségével kisebb tárgyakat már sikerült eltüntetniük a tudósoknak.</p>

Olyan 3D-s, láthatatlanná tévő (a látható fényt eltérítő) úgynevezett metaanyagból készült "köppenyt" sikerült megalkotniuk német tudósoknak, ami a Harry Potter filmekben kitalációként szereplő köpönyeget hozza közelebb a valósághoz. A találmány révén ugyanis a tudósok - egyelőre - kisebb tárgyakat láthatatlanná tételére képesek három dimenzióban.

2006-ban készült el az első metaanyagból álló eszköz, de ez még nem három, hanem csak két dimenzióban működött. Kis méretű volt, körülbelül 10 centiméteres átmérővel az építőelemei pedig üvegszálas felületre szerelt rézkarikák és -drótok voltak. A kísérletben egyértelműen megfigyelték, hogy a mikrohullámok tartományába eső elektromágneses hullámok megkerülték a metaanyaggal körbevett objektumot, úgy, ahogy a folyó vize megkerül egy sima felületű sziklát a mederben.

A két dimenzióban, mikrohullámokra érzékeny metaanyag után most elkészült a háromdimenziós, látható fényben működő metaanyagú "köppeny", ami gyakorlatilag egy lencsékből álló eszköz. Ez képes a fény hullámainak elhajlítására, vagyis: elvezetni a tárgy körül, azt az illúziót keltve, mint a tárgy nem is lenne ott.

A Karlsruhe Technológiai Intézet tudósai szerint mindez még csak a kezdet. Több elmélet is létezik, hogyan lehet a láthatatlanság látszatát kelteni, s majd az idő igazolja, hogy melyik megközelítés volt a helyes. De azt már látjuk, hogy a technológia jó, s még jó pár év múlva már lehetségesség válik az is, hogy nagyobb eszközöket, járműveket, embereket is láthatatlanná tegyen a tudomány.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!