Nagyvilág

2010.03.01. 16:28

CHILE FÖLDRENGÉS: 160-an õrizetben, egy embert agyonlõttek

<p>Legalább 160 ember vettek õrizetbe eddig a katonák a földrengés sújtotta Chilében, ahol a földrengés sújtotta településeken szükségállapotot hirdettek - közölte hétfõn a chilei belügyminiszter helyettese.</p>

Patricio Rosende azt is elmondta, hogy egy embert agyonlõttek, de arról nem beszélt, hogy ki az áldozat és ki végzett vele.

"A biztonsági erõk ellenõrzik a körzetet, ahol lövések is eldördültek, és egy ember meghalt. De nem volt fosztogatás a kereskedelmi épületekben és a lakóházakban"- mondta Rosende. A belügyminiszter helyettese nem beszélt az illetõ halálának körülményeirõl, és azt sem árulta el, hogy hova vitték a katonák az õrizetbe vett 160 embert, akik szerinte megsértették a kijárási tilalmat.

A chilei média szerint a halálos lövések Concepciónban dördültek el, amikor az áldozat fosztogatókkal került összetûzésbe. Chile második legnagyobb városába katonákat vezényeltek vasárnap éjszaka, hogy megfékezzék a fosztogatásokat, a rablásokat, illetve az erõszakot. A hadsereg megérkezése után a katonai parancsnok este kilenctõl reggel hatig terjedõ idõszakra kijárási tilalmat rendelt el, mivel a földrengésben megsérültek az elektromos vezetékek, és a városban sötétség van éjszakánként.

Patricio Rosende szerint Concepción lakóinak döntõ többsége betartja a kijárási tilalmat, amit a városban cirkáló katonai jármûvekrõl hangosbeszélõn hirdettek ki. A rendelkezésnek azonban nehéz érvényt szerezni, mivel házak tömegei omlottak össze, ezért rengetegen a szabadban kénytelenek aludni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!