Nagyvilág

2010.02.08. 21:02

Lavinaomlás Kasmírban - 17 india katona halt meg

<p>Kasmír indiai részén hétfõn 17 katona halt meg egy lavinaomlásban. A hógörgeteg egy katonai kiképzõközpontra hullott, ahol összesen 70 katona tartózkodott a természeti csapás idején. A lavinaomlás kasmíri síközpont, Gulmarg közelében történt, de a turisztikai miniszter szerint indiai, illetve külföldi síelõt nem ért baj.</p>

A lavinaomlás a 17 halálos áldozaton kívül 17 katonát sebesített meg. Az indiai hadsereg szóvivõje szerint a hózuhatag áldozatai a Magashegyi Harcászati Iskola katonái. Az intézményben egyébként összesen 450 katona állomásozik.

A hatalmas mennyiségû hó a katonai iskola legfõbb épületében nem tett kárt. Az intézményhez tartozó négy kiképzõ-tábor egyikét azonban teljesen betemette a hógörgeteg. A lavina az indiai Kasmír turisztikai minisztere szerint jóval a népszerû síközpont, Gulmarg sípályái felett zúdult le. Így a tárcavezetõ szerint síelõket nem ért baj.

Gulmarg nemzetközi hírû sípályái 2700 méteres magasságban, Kasmír indiai ellenõrzésû területének fõvárosától, Szrinágártól 50 kilométerre találhatóak. Az India és a szomszédos Pakisztán közt megosztott Kasmír uralmáért a két állam 1947 óta három háborút is vívott. A harcokban a hivatalos adatok szerint több mint 47 ezren haltak meg - de emberi jogi csoportok szerint ennek akár kétszerese is lehet az áldozatok valós száma. A két ázsiai atomhatalmat Kasmírban az ENSZ-katonák által megfigyelt Ellenõrzési Vonal választja el egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!