Szponzorált tartalom

2020.12.11. 14:48

Miskolcon is elindította 5G szolgáltatását a Vodafone

A Vodafone Magyarország 5G hálózatának fejlesztése 2020-ban, a pandémia ellenére is folytatódik. A szolgáltató Miskolc belvárosában és az egyetem környékén is elindítja kereskedelmi 5G szolgáltatását három bázisállomással. A fejlesztésnek köszönhetően a város lakói, diákjai és vállalkozásai is megtapasztalhatják az újgenerációs mobilhálózat képességeit.

Újabb, az 5G hálózat fejlesztését érintő mérföldkövet jelentett be a Vodafone: december 11-től Miskolcon is elérhetővé válik a szolgáltató kereskedelmi 5G szolgáltatása. A miskolci 5G szolgáltatás három bázisállomás felkapcsolásával indul el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megyeszékhely egyetemén és belvárosában.

A Vodafone Magyarország 2019-ben a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500MHzes frekvenciakészletének köszönhetően. A fejlesztések 2020-ban, a pandémia ellenére sem álltak le: a most bejelentett fejlesztés is a Vodafone Magyarország 2020-as 5G hálózatfejlesztési terveinek része. Ennek első lépéseként 2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvenciaaukción. A megszerzett frekvenciáknak köszönhetően folytatódhattak a szolgáltató 5G fejlesztései. Októberben bejelentették, hogy Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolják fel az 5G-t, mellyel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az újgenerációs mobilhálózat. A miskolci 5G felkapcsolás pedig a nyáron bejelentett fejlesztések része, ugyanis a szolgáltató ekkor jelentette be, hogy Budapest és Siófok után további nagyvárosokban is elindítja kereskedelmi 5G szolgáltatását.

„Miskolc és a Vodafone Magyarország kapcsolata nagyon régre nyúlik vissza, hiszen 2009-ben nyitottuk meg a miskolci ügyfélszolgálati központunkat és számos közös fejlesztést végeztünk el itt azóta a városvezetéssel. Azt gondolom, hogy Miskolc a régióban betöltött oktatási és ipari szerepe miatt eddig is nagyon vonzó helyszín volt a magyarországi és külföldi vállalatoknak, bízunk benne, hogy 5G szolgáltatásunk elindításával elősegíthetjük a digitális megoldások további elterjedését és Miskolc folyamatos fejlődését.” – mondta el Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Az 5G elsősorban az ipar számára fog áttörést hozni, így a helyi vállalkozások versenyképességét is jelentős mértékben növelni fogja. Emellett a műszaki és gyakorlati oktatásban is áttörést hozhat, hiszen a diákok akár virtuális környezetben is gyakorolhatják segítségével az egyes munkafolyamatokat biztonságosan és költséghatékonyan.

„Az 5G alapú szolgáltatásoknak egyértelműen kulcsszerepe lesz Miskolc gazdasági fejlődésében. A technológia hozzájárul a jelenlegi koronavírus okozta helyzet kezeléséhez, az egészségügyi hálózat működtetéséhez és a járvány utáni időszak mihamarabbi gazdasági helyreállításához. Hosszú távú célunk, hogy a jelenlegi informatikai szolgáltatási portfóliónkat kiterjesszük speciálisan a SMART projektek számára biztosítandó új alapszolgáltatásokkal. Mindez a szervezeti hatékonyság növekedése mellett mérhető társadalmi haszonnal jár, ami növeli az Miskolcon élők komfortérzetét, elégedettségét.” – mondta el a fejlesztések kapcsán Veres Pál, Miskolc polgármestere.

A magyarországi nagyvárosok között Miskolc vezető szerepet tölt be a több mint 9000 hallgatót számláló Miskolci Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, valamint az egyre bővülő autóipari és elektronikai gyártó nagyvállalatok és modern ipari parkok révén. Éppen ezért volt kiemelt célja a városvezetésnek az új 5G infrastruktúra mielőbbi meghonosítása Miskolcon.

Az 5G kiemelkedő tulajdonságai végtelen új lehetőséget nyújtanak akár a gyártás, akár a versenyképesség-növelés terén a Miskolcon befektetni szándékozó nagyvállalatoknak, és természetesen azoknak is, akik már megtelepedtek városunkban.” – tette hozzá Veres Pál.„

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!