Nyelvtudás

2020.01.16. 12:00

A jó nyelvtudáshoz egy jó nyelvtanár is fontos

A megszerzett hatalmas passzív tudást nyelvtanár segítségével lehet aktív tudássá kovácsolni.

Szaniszló Bálint

Gallai Judit

Fotó: Picasa

Napjainkban a mobiltelefonok nélkül elképzelhetetlen az élet, így a mobilapplikációs nyelvtanulási lehetőségek tárháza is szélesedett.

„Véleményem szerint kiegészítésként vagy indulásként mindenképpen ötletes használni az applikációkat, viszont ha valaki valóban versenyképes tudást szeretne, ahhoz elkerülhetetlen a tan­órai keretek között történő tanulás – vélekedik Gallai Judit nyelvtanár. – Akár kis csoportos vagy egyéni foglalkozás keretében, de személyre szabott hatékony fejlődést csak tanár segítségével érhetünk el. A váratlan, életszerű beszédhelyzeteket csak közvetlen szóbeli kommunikációval tudjuk bemutatni, és azonnali válaszadásra van lehetőség. Az írásbeli információcsere is több lehetőséget biztosít, hiszen egy-egy olvasottszöveg-értési vagy hallottszöveg-értési feladatnál több opció is lehetséges, melyek mindegyikét nem mindig van lehetőség az applikációknál feltüntetni.”

Jó kiegészítő lehetőség

Gallai Judit tapasztalata az, hogy jó kiegészítő lehetőség az applikációk használata, különösen, ha van bátorsága a nyelvtanulónak a tanulócsoportokat is kipróbálni, hiszen némelyik lehetőséget biztosít a felhasználók közötti kommunikációra. A biztos, jól megalapozott nyelvtudáshoz azonban elengedhetetlen a nyelvtanár által adott vissza­csatolás.

„A kettő kombinációja és a kettő közötti egyensúly megtalálása a nyelvtanuló igényeinek felmérésén, a szaktanár rugalmasságán és természetesen az együttműködésükön alapszik – mondja a nyelvtanár. – Már nemcsak az applikációk, de a rengeteg chatablak, a televíziós és internetes csatornák, portálok is megszámlálhatatlan lehetőséget biztosítanak a nyelvtanulóknak. Virtuális órákon is részt vehetnek, s akkor még nem is említettük az eredeti nyelven nézhető programokat, filmeket akár a televíziócsatornákon, akár az internet felületén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!