Multimédia

2008.10.27. 12:53

Röntgenezni lehet a celluxszal

<p>A cellux röntgensugarakat bocsát ki, ha a megfelelő sebességgel tépik. A sugarak ráadásul olyan erősek, hogy akár egy kéz átvilágítására is alkalmasak.</p>

A jelenséget először szovjet tudósok figyelték meg az 1950-es években - tudták meg a Kaliforniai Egyetem kutatói, akik a mostani felfedezést tették. Az amerikai tudósok motorizált cellux-tépő szerkezetet használtak egy átlagos tekercs kihúzására. A 25,4 méter hosszú, 19 milliméter széles átlátszó ragasztószalagot másodpercenkénti három centiméteres sebességgel tépték a kutatók. A gépet vákuumba helyezték, így mérni tudták a röntgensugarakat, amelyekről kiderült, hogy elég erősek röntgenképek készítéséhez is. A tudósok készítettek is számos felvételt a kezükről.

"Nem akartunk hinni a szemünknek" - mondta a kutatásban résztvevő egyik tudós, Carlos Camara az AFP francia hírügynökségnek. "Nem egészen világos, hogy milyen mechanizmus okozza a jelenséget, de az elektronok nagy sebességgel haladnak a cellux egyik szélétől a másikig" - magyarázta. "A másik oldalra érkezve megállnak, és ekkor keletkeznek a röntgensugarak" - tette hozzá. A kutató szerint egy nap olcsóbb és biztonságosabb röntgengépeket készíthetnek a felfedezés alapján. Jelenleg a betegeket sugárzásnak teszik ki és egy magasan képzett technikust is fizetni kell.

  • Az iPodon is szóljon az isteni ige!
  • Virtuális lopás, valós verés
  • Karcsúbb és olcsóbb az új MacBook
  • IT hírek
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!