Multimédia

2008.09.30. 09:41

Lépés a mesterséges szaglószerv felé

<p>Az&#160;amerikai Massachusettsi Műegyetem tudósai bejelentették, hogy közelebb kerültek a műorr, vagyis a mesterséges szaglószerv létrehozásához.</p>

A szaglókészülékek a jövőben helyettesíthetnék azokat a speciális kutyákat, amelyek robbanóanyag vagy kábítószer kiszimatolására vannak idomítva. De alkalmazni lehet majd a "műorrot" olyan betegségek megállapítására is, amelyek meghatározott szaggal járnak, jelentette be Csang Su-kuang kutatásvezető.

"A szaglás talán a legősibb és legprimitívebb érzékszervünk, de ma sem tudjuk pontosan, hogy hogyan is működik. Még mindig kínzó rejtély" - tette hozzá a tudós.

Az orr szaglóreceptoraival az ember és az állatok többször tízezer különböző szagot képesek érzékelni. Az egyes szagok többféle érzékelőt is aktiválnak, ezek különféle jeleket küldenek az agynak, amely így képes felismerni a konkrét szagot.

Eddig az volt a fő akadály a szaglás tanulmányozásában, hogy nem volt lehetséges elég sok receptort előállítani. Ez válik most elérhetővé az amerikai tudósok által kidolgozott módszerrel.

A kellően nagy számú szagérzékelők révén további kutatócsoportok végezhetnek újabb és újabb kísérleteket.

A Massachusettsi Műegyetem RealNose programjának kutatói a jövőben együtt kívánnak működni más külföldi tudósokkal egy olyan eszköz kifejlesztésén, amely specifikus szagokkal járó betegségeket tudna érzékelni, mint például a cukorbaj, a tüdő-, hólyag- és bőrrák.

  • Nézze meg, hogy hullik szét a Youtube
  • Tavaszig áll a nagy hadrongyorsító
  • Játékkal múlatta az időt az egyik képviselő a Parlamentben
  • Bemutatták a "GooglePhone"-t
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!